Låt arbetarna få göra som SCA-chefen

Opinion Arbetsgivaren ska se till att de anställda får en behaglig fritid, menar Elektrikerförbundet.
Publicerad 20 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det ska inte bekostas med lön eller semesterersättning, utan med en särskild fritidsavgift som arbetsgivaren ska betala – annars blir det strejk.Förhandlingschefen Ronny Wenngren menar att det inte är något konstigt med kravet – så gör ju direktörer. Varför ska det inte vara OK för arbetare att göra som SCA-chefen, som tagit med familjen på nöjesresor i privatjet, frågar han sig. Kanske för att SCA-chefens uppträdande är en skandal som riskerar att urholka företagets trovärdighet? Anledningen till att vi kan läsa rubriker om det är inte att det var en bra idé som folk ska apa efter, utan för att det var oetiskt agerat. Ett annat krav är fri tjänstebil för mer än 300 000 tusen kronor. Världens häftigaste elbil, det tekniska underverket Tesla, kan fås för 600 000, varför inte kräva en sådan när man ändå är i gång, det finns säkert någon smusslande direktör som man kan hänvisa till för det kravet? Absurda krav riskerar att rubba förtroendet för facket. Att mena att det inte räcker att få lön och semesterersättning, utan kräva att arbetsgivaren bekostar en meningsfull fritid, eller anordnar verksamheten, är bara märkligt. Fackets uppdrag är att se till att de anställda har rimliga löner och arbetstider samt en säker arbetsmiljö, inte att kräva att arbetsgivare agerar fritidsledare och att de anställda ska få leka SCA-direktör.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.