Julstämning för hemlösa med frukost

Hässlehom Det blev julstämning med värme, mat och nya kläder också i år för de hemlösa i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 21 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Linn Masud
Linn Masud

I lördags morse öppnade den ideella föreningen ”Hemlösa i Hässleholm”, HiH, församlingsgården Örtagården strax intill kyrkan portarna till en dignande julfrukost med alla de läckerheter som hör julen till.Tack vare sponsorer och snälla bidragsgivare kan damerna i föreningen hjälpa de som av olika anledningar hamnat snett i livet.

Linus och Marin är två ungdomar, som via facebook har samlat in 22 000 kronor till Hemlösa i Hässleholm. Hotel City sponsrar frukosten. – Våra besökare är lite avvaktande när de kommer, men efter en stund tinar de upp, säger Annette Badics, som är med och arrangerar frukost för hemlösa varje lördag året runt.

Medlemmarna följer ett schema. För de aktiva blir det i princip ett pass varannan lördag.Hemlösa i Hässleholm har cirka 140 medlemmar varav 20 är aktiva. Alla är kvinnor.– Det är sorgligt att inga män ställer upp. Men så har det väl varit sedan Hedenhös. Vi kvinnor har det i blodet att om man kan hjälpa så gör man det, säger Ingela Hansson.

Linn och Malin Pålsson är med på sin första frukost på Örtagården.– Vi har ett hjärta för de som har det svårt, säger mor och dotter och förbereder frukostbuffén till de anländande gästerna.I lördags var det tunt med besökare.

– När det är ”lönedag” så är det en annan lokal i stan som prioriteras före vår frukost, berättar Annette Badics.Samtidigt med frukosten hade, HiH, julbod vid Stortorget där intäkterna från försäljningen går till de hemlösa.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.