Sverige fixade bronset

Handboll Norge vann finalen mot Spanien.
Sport • Publicerad 21 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
När det som bäst behövdes började målvaktsspelet att fungera. Sverige fixade EM-brons. Foto: Tibor Illyes/TT
När det som bäst behövdes började målvaktsspelet att fungera. Sverige fixade EM-brons. Foto: Tibor Illyes/TT

Utifrån de premisserna var det ett under att Sverige tog sig så långt som till semifinal, eftersom Sävehofduon Bundsen och Filippa Idéhn haft svårt att fånga bollarna under turneringen.Men så var det dags bronsmatch, nu eller aldrig, medalj eller inte.Då klev Johanna Bundsen fram.- Jag är otroligt stolt över henne. Hon är bäst när det gäller, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.Bundsen fick börja på bänken mot Montenegro, men byttes in efter 13 minuter sedan Idéhn fått en dålig start på matchen. Bundsen räddade 44 procent av bollarna i den första halvleken. Montenegro ledde då med ett mål, 12—11.Sedan, i matchens slutskede och ställningen 23—22 till Sverige, spikade 23-åriga Bundsen igen.Tre raka räddningar, varav en på straff, ordnade bronset åt Sverige.- Det är bara adrenalin som går runt i huvudet. Det är väldigt häftigt, säger Bundsen, som får med sig en medalj hem från sitt första mästerskap på seniornivå.- Under de tio viktigaste minuterna på hela turneringen så presterar hon så där. Vi har väntat på att de minuterna ska komma, säger förbundskaptenen Helle Thomsen.Bronsmatchen, som slutade 25—23 till Sverige, var knappast en välspelad historia. Montenegro såg till att dra ner tempot i matchen från start, och när Sverige försökte dra upp det så slutade det allt som oftast med tekniska fel och missade lägen.- Ibland blir det kanske lite för högt tempo, när det är åttonde matchen på två veckor. Då bir det tekniska fel och så här. Men det är så underbart att vi inte biter oss fast på det utan fortsätter och tror på det, och sista tio minuterna är ju helt underbara, säger Sabina Jacobsen. Det var inte bra handboll, från något av lagen. Det var jämnt i oskärpa.Efter elva och en halv minut fick sig Sverige en rejäl kalldusch när Linnea Torstenson fick rött kort efter att ha sprungit ner Montenegros Majda Mehmedovic när den senare sprang på kontring.Torstenson visades upp på läktaren.- Det var en axeltackling. Det ska vara två minuter, men det är inget mer. Det var så jävla nervöst. Andra halvlek vågade jag inte titta på klockan. Jag försökte titta på spelarnas reaktioner, om de såg nervösa ut eller inte. Men försvaret såg så bombsäkert ut på slutet, säger Torstenson, som fick brottas med en ungersk vakt innan hon fick springa ut på planen och fira med resten av laget.- Det här betyder otroligt mycket, säger hon. Isabelle Gulldén utsågs inför bronsmatchen till EM:s mest värdefulla spelare — och gjorde skäl för priset. Gulldén blev åter Sveriges bästa målskytt med sju mål.Bronset är Sveriges andra mästerskapsmedalj genom tiderna. 2010 blev det silver, den här gången brons.- Det är helt underbart. Jag är så glad och jag är så jävla stolt över tjejerna. Jag vill inte att det ska ta slut, men nu tar det slut och vi kunde inte sluta på ett bättre sätt, säger Sabina Jacobsen.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.