Annons

Frågan lyfts: Hospice tillbaka till Hässleholm

Hässleholm Nu kräver Sverigedemokraterna att Hässleholm får tillbaka den palliativa vården.
Hässleholm • Publicerad 22 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

De hade avsatt fem miljoner i sin budget för nästa år till bland annat en återflytt av hospice till Hässleholm. Eftersom budgeten aldrig nådde fram till huvudomröstningen dog kravet där.

Det var i september 2013 som de fem slutenvårdsplatserna för svårt sjuka och döende stängdes i Hässleholm. Kort därpå försvann även kirurgi och ortopedi från akutmottagningen. – Flytten har koppling till den strategiplan, som är ett politiskt dokument om att vi ska bedriva avancerad vård på ett jämlikt sätt. Alla skåningar har rätt till samma vård, förklarar Karin Melander, divisionschef inom primärvårdsområde Kryh.

Annons

Förvaltningen fick i uppdrag att samlokalisera hospice i Hässleholm med de sex platser som fanns i Kristianstad.– Vi satsade också på den avancerade sjukvården i hemmet, säger Karin Melander.Hospice i nordost var en föregångare för den palliativa vården i hela den skånska sjukvården. Med facit i hand efter flytten, anser Karin Melander att det har blivit bättre.– Det var ett permanent beslut, som politikerna tog, berättar hon.Med tanke på att både socialdemokrater och centerpartister protesterade mot flytten, tycker SD:s nya regionråd Patrik Jönsson det är märkligt att de inte fortsatt driva kampen för Hässleholms sjukhus.

– Förändringen av sjukvården i Hässleholm sker uppenbarligen inte helt utifrån patientens bästa. Därför vill vi flytta tillbaka den specialiserade palliativa vården till Hässleholm och förstärka närakuterna i Hässleholm, Ängelholm, Ystad och Trelleborg, förklarar Patrik Jönsson.Anna-Lena Hogerud (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden från årsskiftet. Hon har inte återflytten på sin politiska agenda.– Från årsskiftet införsen ny organisation där bland annat Kryh blir en egen delnämnd. Den frågan får diskuteras där, säger hon.Staffan Banke, chefsläkare på Hässleholms sjukhus har inga kommentarer till frågan.

Men Patrik Jönsson ser en möjlighet att få upp den på agendan i vår genom att lämna in en motion.– Då måste den tas upp till debatt, säger Patrik Jönsson, som tror att det finns ett stöd hos inte minst hässleholmare.Han betonar att Hässleholms sjukhus och de verksamheter som finns här bör utvecklas och förbättras. – Vi måste värna de mindre sjukhusen, säger Patrik Jönsson.

bild 1/2
är motiveringen. Arkivbild.
Samlokaliseringen till CSK stärker vården för fler
är motiveringen. Arkivbild.
Samlokaliseringen till CSK stärker vården för fler
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons