Rätt att stanna Sverige

opinion På svenska vägar råder i dag en vilda-västern liknande situation.
Publicerad 22 december 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
På många platser i Sverige stod trafiken stilla i går.
På många platser i Sverige stod trafiken stilla i går.

 Efter Sveriges EU-inträde har har utländska åkerier lagt under sig en stor del av den svenska fraktmarknaden på vägarna. Metoden har varit att utnyttja lagstiftningens svaghet som öppnat för vad Transportarbetarförbundet och Åkeriägarna betecknar som lönedumpning, fusk och regelbrott.

En gång i tiden flaggades en stor del av den svenska handelsflottan ut ur landet. Svenska sjömanslöner och övriga kostnader var för höga för att hävda sig i konkurrensen på världshaven. Resultatet blev att rederierna flaggade ut sig till stater där de kunde segla med bekvämlighetsflaggor t.ex Liberia, Panama och andra länder.

På transportmarknaden är det inte utflaggning som gäller. Istället har en svag lagstiftning inom EU gett en frisedel för utländska åkare att köra så kallad cabotagetrafik i Sverige. Tanken var att det skulle handla om tillfällig trafik men istället har utländska åkerier placerat sina lastbilar här mer eller mindre permanent där de väntar på nya transporter där de kan underprissätta genom att inte följa svenska regler och betala sina chaufförer usla anställningsvillkor.

Den som i dag stannar på någon av de stora p-platserna längs svenska motorvägar kan se hur utländska långtradare blivit ett alltmer frekvent inslag. Chaufförerna bor i praktiken i sina lastbilar och har villkor som normalt varit otänkbara för svenska anställda.

Effekten blir en dumpning av transportpriserna som slår ut svenska åkerier och gör svenska lastbilschaufförer arbetslösa. Dessutom kan det innebära faror på våra vägar. Nyligen frikändes av tingsrätten en makedonsk lastbilschaufför trots att han hade såväl falskt körkort som falskt pass.

Transportarbetarnas och Åkeriägarnas protester i helgen var ett varningsord i rätt tid. Anarkin inom transportsektorn skadar Sverige och hotar både anständiga anställningsvillkor och svensk företagsamhet.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.