Annons

Tafsande lärare blir av med legitimation

SKÅNE Anmäld i fem olika skånska kommuner.
Publicerad 24 december 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Skolinspektionen mot­tog den 29 au­gus­ti 2013 en an­mä­lan från en för­äl­der till en ti­di­ga­re elev vid en grund­sko­la i Lund. En­ligt an­mä­la­ren hade en lä­ra­re ut­satt så­väl an­mä­la­rens dot­ter som and­ra ele­ver för sex­u­el­la trakasserier.Av Skol­in­spek­tio­nens ut­red­ning fram­går att lä­ra­ren ti­di­ga­re, vid fyra and­ra skåns­ka sko­lor, age­rat olämp­ligt ge­nom att vid upp­re­pa­de till­fäl­len ta och be­rö­ra ele­ver på ett sätt som de upp­levt som obe­hag­ligt och krän­kan­de.

Lä­ra­ren har även haft sam­ar­bets­svå­rig­he­ter med och age­rat illa mot vis­sa kol­le­gor. – N.N. (lä­ra­ren) har vi­da­re age­rat olämp­ligt ge­nom att han i sam­band med an­ställ­nings­för­fa­ran­det i Lunds kom­mun un­dan­hål­lit in­for­ma­tion av­se­en­de de se­nas­te fyra an­ställ­ning­ar­na.Ut­red­ning­en vi­sar att den ak­tu­el­le lä­ra­ren har bli­vit ut­köpt från samt­li­ga fem skåns­ka kom­mu­ner. Och alla har kom­mit fram till att han har va­rit olämp­lig att be­dri­va un­der­vis­ning.

Annons

Lä­ra­ren själv har fått till­fäl­le att ytt­ra sig i ären­det och han för­ne­kar samt­li­ga på­stå­en­de om olämp­ligt be­te­en­de. I fle­ra fall kal­lar han an­kla­gel­ser för ”be­vis­ma­ni­pu­la­tion”.An­svars­nämn­den kon­sta­te­rar dock att lä­ra­rens age­ran­de och be­te­en­de stri­der mot skol­la­gens för­bud mot krän­kan­de be­hand­ling och dis­kri­mi­ner­ing av ele­ver. – Hans age­ran­de mot ele­ver och kol­le­gor stri­der även mot sko­lans vär­de­grund.Vi­da­re skri­ver nämn­den att lä­ra­ren fått på­ta­lat för sig att han va­rit för när­gång­en och ta­git i ele­ver på ett sätt som de upp­levt som obe­hag­ligt. – Trots det­ta har han själv vi­sat en för­vå­nan­de brist på in­sikt i sitt eget be­te­en­de och age­ran­de samt på hur det­ta upp­levs av ele­ver­na.

Lä­rar­nas an­svars­nämnd skri­ver vi­da­re att lä­ra­ren po­lis­an­mälts fyra gång­er. För­un­der­sök­ning­ar­na har lagts ned i tre ären­den och ett åtal har ogil­lats i ett ären­de. An­svars­nämn­den me­nar att där­för att lä­ra­ren straff­rätts­ligt ska be­trak­tas som oskyl­dig till an­kla­gel­ser­na, men no­te­rar sam­ti­digt att det är ett all­var­ligt fak­tum att en lä­ra­re vid så många till­fäl­len po­lis­an­mälts för hand­ling­ar som upp­ges vara be­gång­na mot de barn han un­der­vi­sar.Sam­man­fatt­nings­vis an­ser Lä­rar­nas an­svars­nämnd att den skåns­ke lä­ra­ren upp­märk­sam­mats un­der en myc­ket lång tid och vid ett stort an­tal till­fäl­len:– Han är där­för särskilt olämp­lig att be­dri­va un­der­vis­ning och hans le­gi­ti­ma­tion ska åter­kal­las.

Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons