Annons

Handslag över block stoppar nyval

Webb-tv+text Regeringen och Allianspartierna är överens om hur en minoritetsregering ska kunna styra landet.
Publicerad 27 december 2014 • Uppdaterad 13 december 2021

Beskedet innebär att det inte blir något extraval och Sverigedemokraterna rasar mot Stefan Löfven.- Han förtjänar inte att styra Sverige, säger tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna är överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering. Beskedet kommer bara dagar innan regeringen tänkt utlysa nyval, som skulle hållas den 22 mars.- Det är ett styrkebesked för svensk demokrati, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Överenskommelsen, som partierna valt att kalla Decemberöverenskommelsen, innebär att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget, att utbrytningar ur den inte får göras och att den statsministerkandidat som samlar stöd "från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram".- Jag är glad och stolt för Sveriges skull att vi nu kommit överens så att Sverige ska kunna regeras av den som är störst, oavsett vem det är, säger Moderaternas tillträdande partiledare Anna Kinberg Batra.

Annons

Avtalet gäller under den här mandatperioden och nästa, fram till 2022. När regeringen lägger sin budgetproposition i vår kommer de borgerliga att lägga ner sina röster. Det planerade extravalet dras in.- Vi har ju förberett oss för en valrörelse och förberett hela organisationen för en valrörelse. Vi var taggade inför detta, men det är samtidigt ett onödigt extraval och vi är glada att regeringen har valt att lyssna på vårt förslag om minoritetsregerandet, säger C-ledaren Annie Lööf.De sex partierna är även överens om att försöka ha breda överenskommelser kring försvarsfrågor, energi och pension.

Vänsterpartiet välkomnar överenskommelsen men Sverigedemokraterna riktar frän kritik, och anser att Alliansen i praktiken lagt ner sin roll som opposition. SD kommer att begära en misstroendeförklaring mot Löfven.- Vi har inget som helst förtroende kvar för statsministern, en statsminister som först säger att man inte ska regera med en Alliansbudget och sedan gör det. Det är en statsminister som säger att folket ska få en möjlighet att lösa den parlamentariska knuten och sedan drar tillbaka löftet om extra val, säger Mattias Karlsson.

Bland statsvetarna går åsikterna isär. Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap i Göteborg, tror att debatten kan bli mindre spänstig och tycker att överenskommelsen är märklig.- Regeringsmakten vinner på det här, men inte oppositionen och absolut inte demokratin. Det blir bara demokrati när det är val, säger han.Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, anser att beskedet följer en linje av samförstånd i svensk politik.- Jag tror många väljare kan känna en stolthet över svensk demokrati en dag som denna — att det faktiskt går att sätta sig ned och hitta lösningar, säger hon.

Fakta:Överenskommelsen

Överenskommelsen innebär följande:

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons