Statsvetare: Ingen vinst för demokratin

Sverige Ett historiskt handslag mellan blocken gör det lättare att regera.
Publicerad 27 december 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

- Vi får en mindre spänstig debatt med en opposition som inte får bråka om budgeten i sju år, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Han tycker att överenskommelsen är en märklig lösning på en märklig situation.- Regeringsmakten vinner på det här, men inte oppositionen och absolut inte demokratin. Det blir bara demokrati när det är val, säger han.Statsvetarprofessor Tommy Möller vid Stockholms universitet är också frågande till hur Allianspartierna ska kunna bedriva en kraftfull opposition om man ska lägga ner sina röster i budgetfrågor.- Jag förstår inte hur det går ihop.Jenny Madestam, också statsvetare vid Stockholms universitet, anser att beskedet följer en linje av samförstånd i svensk politik.- Jag tror många väljare kan känna en stolthet över svensk demokrati en dag som denna — att det faktiskt går att sätta sig ned och hitta lösningar, säger hon.

En tydlig konsekvens av överenskommelsen är att regeringen kommer att få igenom sin budget under resten av mandatperioden och att Sverigedemokraterna utestängs från inflytande.- Det här visar vilken problematik de övriga partierna uppfattar att SD är, och nu har man vridit vapnet ur händerna på dem, säger Jenny Madestam.S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet tror att SD kommer att lyfta fram sitt parti som det enda som står på folkets sida.- Nu är det upp till Alliansen och de rödgröna att visa på tydliga skillnader så att väljarna upplever att det finns alternativ, säger han.

Att det inte blev något extra val var inte förvånande i statsvetarkretsar.Bland partierna ville ingen ha nyval, utom möjligen SD, enligt Tommy Möller.- Inget parti kan luta sig tillbaka och räkna hem någon seger, och dessutom är extraval kostsamt och påfrestande, säger Jenny Madestam.Samtidigt finns det delade meningar om vem som bidrog mest till att en lösning kom till stånd.- Här finns det olika verklighetsbilder hos partierna, konstaterar Ulf Bjereld.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.