Annons

Flyktingar känner sig välkomna i Broby

Broby ”Många ideella krafter vill hjälpa till”.
Publicerad 2 januari 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

På tv:n visas arabiska nyheter med bilder av sönderbombade byggnader från staden Homs i västra Syrien. Det är familjen Jihad Moussas hemstad, där flickorna Saana, Rajaa och Samha tills för tio dagar sedan gick i skola och deras far Mohammed drev en restaurang. De senaste fem dagarna har de bott på transitboendet på gamla Brobysjukhuset och väntar på besked om var de ska åka härnäst. – Jag kan inte beskriva hur fruktansvärt det är att fly från sitt hemland och sedan sitta här och se på nyheterna hur min stad fortsätter att bombas, säger Mohammed Jihad.De känner inte till moskébränderna i Eskilstuna, Uppsala och Eslöv, men Shaier Jamal som rycker in som tolk har följt händelseutvecklingen och är bedrövad. – De som utfört attentaten har uppenbarligen något emot oss muslimer. De klumpar ihop extremister med vanligt folk som deltar i bönestunderna och det är olyckligt. Både han och familjen Jihad Moussa känner sig dock välkomnade av Brobyborna.– På second-handaffären Allt Möjligt har de lärt sig arabiska siffror och fraser, berättar Shaier Jamal.

Verksamhetsledaren Jahangir Hejazi säger att bemötandet från Brobyborna har varit övervägande positivt. – Visst har vi fått lite klagomål, men det har handlat om rena kulturella missförstånd, som att de boende har gått in på Coop via kassorna istället för den avsedda ingången, säger han.Linda Svenle och Margareta Johansson är engagerade i projektet Vänskap i Broby som arbetar med att ordna aktiviteter för de boende. Werner Kuhleber engagerar sig ideellt för att samla ihop kläder. – Vi har lite svårt att få tag i kläder till män, det får du gärna skriva, säger Werner Kuhleber. Jahangir Hejazi ser moskébränderna som en attack mot både religionsfriheten och demokratin.– Därför är det så glädjande att Brobyborna har öppnat sina hjärtan för de här människorna.Polisen centralt har nu beordrat extra tillsyn till moskéer. Rolf Paimensalo vid Brobypolisen förklarar att han inte upplever något hot mot boendet, men att han har tillsyn där varje vecka. – Jag för hela tiden en dialog med Jahangir och Migrationsverket. Boendet är en mindre utsatt plats eftersom det finns så mycket folk där, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons