Annons

Attentatet en chock för Malmös judar

MALMÖ Malmö stad är beredda att hjälpa församlingen.
Malmö • Publicerad 16 februari 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Många Malmöbor följde händelserna på andra sidan Sundet under lördagen och söndagen med sorg och förvåning.– Det här är ett förfärligt attentat och det är dramatiskt att flera personer har fått sätta livet till. Vi lider med våra vänner i Det Jødiske Samfund, som många av oss känner. En av deras församlingsmedlemmar blev också skjuten till döds, säger Joshua Kaufman, ordförande i judiska församlingen i Malmö.

Han menar att många i församlingen har känt sig otrygga tidigare men efter dåden i Köpenhamn är hotbilden ännu större.– Händelserna utspelade sig bara 20 minuter från oss. Nu kryper det närmare och visar att det kan hända även i Malmö. Vi måste vara beredda på att skydda oss.

Annons

Under söndagen var Joshua Kaufman och de andra ledarna på plats för att prata med oroliga församlingsmedlemmar.Han berättar att församlingen har valt att ha igång sin verksamhet som vanligt för stötta varandra och att visa att inte terroristerna ska få rätt i sina aktioner.– Men jag vet att en del medlemmar är så rädda att de inte vågar gå hit. Dessutom är vi oroliga för att föräldrarna inte ska vilja ha kvar sina på vår förskola, menar Joshua Kaufman.

Unga medlemmar i församlingen har sen en tid tillbaka vaktat lokalen så ofta de kan. Men nu hoppas ledningen att samhället också ska ta sitt ansvar.– Vi behöver hjälp med att vakta vår synagoga och våra medlemmar. Det är dags att polisen och kommunen tar detta på allvar.

Vid ett möte mellan församlingen, Malmö stad och polisen på söndagen togs också församlingens önskemål upp och respektive sida redovisade vad de kan hjälpa till med. Själva bevakningen överlåter man till polisen, se vidstående artikel.– Vi har bland annat erbjudit oss att skapa en slags mötesplats där oroliga från församlingen kan få stödsamtal. Dessutom vill vi fortsätta diskutera hur vi kan hjälpa till så att den judiska förskolan ska kunna fungera som vanligt, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för trygghet.

Han säger att hans tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Han förstår också att medlemmarna i judiska församlingen i Malmö känner sorg men även oro efter händelserna i Köpenhamn och att det därför var viktigt att inleda och fortsätta en dialog med dem.– Jag tog till mig deras synpunkter och kommer vid en möte med övriga kommunalråd att ta upp hur vi kan gå vidare och hitta praktiska lösningar.

Andreas Schönström menar att det också är viktigt att fortsätta det dialogarbete som pågår i kommunens skolor och mellan olika religiösa samfund för att öka förståelsen mellan medborgarna och minska rasism och kränkningar.

Han anser att alla har ett ansvar för att vara förebilder för unga vilsna som kan hamna snett genom att visa att man kan behandla varandra med respekt istället för att ta till våld.– Rädslan får aldrig vinna över öppenheten. Nu mer än någonsin är det viktigt att vi står upp för demokrati och yttrandefrihet. Ingen ska behöva känna sig otrygg i Malmö på grund av sina åsikter eller sin religiösa tro.

bild 1/3
Andreas Schönström(S) är beredd att stötta judiska församlingen på olika sätt.
på plats vid judiska församlingen på söndagen och lyssnade på deras synpunkter. ARKIVBILD
Joshua Kaufman vill ha samhällets hjälp att vakta synagogan i Malmö.
Andreas Schönström(S) är beredd att stötta judiska församlingen på olika sätt.
på plats vid judiska församlingen på söndagen och lyssnade på deras synpunkter. ARKIVBILD
Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons