GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Friggebodar åt tiggarna olagliga

HÄSSLEHOLM Politikernas beslut att upplåta valstugorna som bostäder till EU-migranterna är olagligt och ska upphävas. Det skriver tre Moderatpolitiker i ett överklagandet till förvaltningsrätten i Malmö.
Hässleholm • Publicerad 4 mars 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Lars Johnsson, Richard Bernsheim och Kenny Hansson anser att kommunstyrelsens arbetsutskott överskred sina befogenheter när man den 18 februari beslöt att inrätta ett tillfälligt härbärge åt 20-talet EU-migranter i kommunens Friggebodar.

De klagande anser inte att ordna härbärget är en kommunal angelägenhet och att kommunen kan lida ekonomisk skada av beslutet.Beslutet strider dessutom mot lagen som säger att kommunen inte på det här viset får erbjuda möjligheter att övernatta åt en avgränsad grupp av människor.– Genom beslutet har kommunen överskridit sina befogenheter. Beslutet står således i strid mot lag, skriver trion.

Politikerna påpekar också att den nämnd som har det yttersta ansvaret för folk som vistas i kommunen är socialnämnden. Ett uppdrag och ansvar som varken kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott har.

De tre politikerna vill också att förvaltningsrätten beslutar om inhibition, det vill säga förbud att verkställa beslutet, ett beslut som verkställdes för två veckor sedan då rumänerna flyttade in i bodarna.Lars Johnsson är bland annat ledamot av fullmäktige, Richard Bernsheim byggnadsnämnden och Kenny Hansson fullmäktige.Som Norra Skåne tidigare rapporterat saknar härbärget på Väpnaregatan bygglov.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.