Nils-Erik och hans mamma Erika Lundgren gillar babyrytmiken i Kyrkans hus i Tyringe.
Babyrytmik Tyringe.
Lilla Zoe gillar att kolla på andra bebisar.
Oliver
9 veckor gammal

Babyrytmik utveckar barnens motorik

Musik Det sägs att vi alla har sång och musik i oss, den måste bara lockas fram. I Kyrkans hus i Tyringe lockas varje tisdag bebisar och deras föräldrar att, om inte sjunga, så i alla fall hänga med i musiken. Då är det nämligen dags för babyrytmik.

Vid niotiden kommer de första små sångarna. Det är Siri, sju månader och hennes mamma Sara Dahlberg. När de kommer sover Siri tryggt i babyskyddet, men så fort hon får komma upp och musiken börjar så är hon helt med på noterna.
– Sjunger jag hälsningssången hemma så vet hon direkt vad det är fråga om, säger Sara.
Babyrytmiken är öppen för barn och föräldrar upp till ett år. Barnledaren Sofia Thörn, som tillsammans med kantor Maj-Lis Risberg håller i babyrytmiken, berättar att de flesta av barnen är runt tre-fyra månader, när de börjar. Och den övre åldersgränsen är också lite flytande. De får vara med så länge barnen tycker det är roligt.
När de kommit över året brukar de flesta tycka det är roligare att leka på öppna förskolan, som är i gång samtidigt.
Babyrytmik går ut på att genom sången och musiken skapa närhet och stimulera barnet.
– Det är mycket rörelser och beröring, säger Sofia Thörn.
– Förutom det mysiga i att vara nära sitt barn, så utlöser man reflexer som underlättar inlärning i framtiden.
Babyrytmiken hjälper till att utveckla både barnens språkförmåga och sina motoriska färdigheter.Varje gång sjungs samma sånger i samma ordningsföljd.
– Igenkänningen är jätteviktig för barnen, säger Sofia Thörn.
Barnen plockar dessutom upp olika saker från varandra. Ett barn kan till exempel se ett annat klappa i händerna och provar då att göra likadant.

Alla sitter i en ring på en filt. I ungefär en halvtimme sjunger man tillsammans. Barnen är med, jollrar och myser. Höjdpunkten är när de får var sin maracas. Fast det är snarast att stoppa den i munnen som är grejen.
Lille Nils-Erik håller krampaktigt fast i sin när Sofia kommer runt för att samla in alla maracas och när han till slut ger upp skrynklas hans lilla ansikte ihop av gråt. Men det går snart över när han får virvla runt med mamma Erika i en dans.
När det är slut rusar Ella Håkansson iväg för att leka med storebror Hugo, som är en trappa ner på öppna förskolan. Här håller förskolläraren Eva Pettersson i aktiviteterna. I dag är det bara Hugo som har varit här och lekt medan lillasyster har sjungit med mamma Pernilla.
– Men vi har öppen förskola på fredagarna också. Då brukar det vara fler barn här.
Inte för att Hugo verkade ha något emot att vara enda barnet. Nu fick han härja runt precis som han ville.

Efter sångstunden bjuds det på fika och alla får chansen att sitta ner och prata en stund medan barnen leker.
– Jag tror hon tycker det är roligast att titta på andra bebisar, säger Kitti Jonas, som är här för andra gången med dottern Zoe, sex månader.