GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu var det häftigt att betala skatt igen

ledare Det kom inte som någon förvåning när regeringen ställde till med skattehöjarfest under en presskonferens på fredagen. Det mesta var känt sedan tidigare, bland annat från budgeten som fälldes av Alliansen och Sverigedemokraterna.
Publicerad 29 mars 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Väljarfavoriten RUT har regeringen varit ute efter länge. Möjligheten till avdrag sänks till hälften. Regeringen vill gärna att kvinnor och utrikesfödda ska arbeta och kunna försörja sig, så länge de inte jobbar vitt på RUT-företag, eller driver ett. Precis som med ROT är det sannolikt att andelen svart utförda tjänster inom sektorn kommer att öka igen.

Ironin är stor i att det med regeringens föreslagna ändringar i ROT blir just den överklassförmån som vänstern så länge har försökt utmåla avdragen som, men som de inte varit. En uträkning som cirkulerat visar att en barnfamilj med genomsnittlig inkomst som renoverar köket får dra av 14 00 kronor mindre med de nya reglerna, medan miljonären som renoverar lyxvillan står kvar på samma nivå som innan. Man måste ifrågasätta tanken bakom.

Att höja bensinskatten kan kanske sägas vara hänt, med tanke på att oljepriset har sjunkit. Men det är ytterligare ett löftesbrott för Socialdemokraterna, om man ska gå efter Magdalena Anderssons uttalande från 2014 om att skatten inte skulle höjas. Det är dessutom ytterligare bevis på att regeringen struntar i levnadsvillkoren på landsbygden. Man gick in i regeringsställning med en fingervisning om att glesbygden inte skulle vara en prioritering genom att regeringen lade ner landsbygdsdepartementet. Man har också lovat att lägga ner ett flertal skattekontor på mindre orter. Nu vet glesbygdsväljarna i alla fall var regeringen står.

Om bensinskatten har positiv effekt för klimatet är det en fjäder i hatten för Miljöpartiet. Men som Annie Lööf påpekade om konstgödselskatten: skattehöjningar måste ha effekt för att kunna rättfärdigas. Om man höjer bensinskatten och sedan lägger ner allt på landsbygden lär folk inte köra mindre bil.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.