Annons

Bristande underhåll kan bli en dyr historia

Osby Nu riskerar en fastighetsägare i Osby att få betala ett flertal vitesbelopp på grund av att han inte åtgärdat bristerna i sin hyresfastighet i centrala Osby.
Osby • Publicerad 16 april 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Nu riskerar en fastighetsägare i Osby att få betala ett flertal vitesbelopp på grund av att han inte åtgärdat bristerna i sin hyresfastighet i centrala Osby.
Nu riskerar en fastighetsägare i Osby att få betala ett flertal vitesbelopp på grund av att han inte åtgärdat bristerna i sin hyresfastighet i centrala Osby.

Turerna med den aktuelle fastighetsägaren har pågått under flera år. Fastigheten som han äger har varit grovt eftersatt och representanter för kommunen har besökt lägenheter och andra utrymmen ett flertal gånger.

På nästa möte i tillsyns- och tillståndsnämnden finns tre olika ärenden rörande fastigheten på agendan.

Annons

Ett av ärendena härrör från 2011 då ett klagomål på mögel i ett badrum inkom till kommunen. Fastighetsägaren fick då ett föreläggande som innebar att han skulle utreda omfattningen och orsaken till mögelskadan samt att få den åtgärdad. Det fanns även en spricka i sovrumsväggen samt fönster av enkelglas som behövde bytas.Fastighetsägaren fick ett år på sig att vidta åtgärder, men inget hände.Tt-nämnden kommer nu att ta ställning till om man ska ansöka om ett utdömande av vite på 230 000 kronor hos mark- och miljödomstolen i Växjö.Både tvättstugan och ytterligare en lägenhet i fastigheten har visat sig vara drabbade av fuktskador. Klagomål inkom sommaren 2013 och tt-nämnden förväntas nu även fatta ett beslut om att förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Rengöringen av tvättstugan var vid besiktning gravt eftersatt och här fanns både fuktskador och högar med avfall. Puts och betong hade börjat falla sönder och tvättmaskinen var ur funktion.I lägenheten fanns en fuktfläck och stängda och övertapetserade ventilationsdon.I mars i år gjordes en ny inspektion av kommunen, vilket visade att endast tvättmaskin och tillluftsdon hade åtgärdats. Här riskerar fastighetsägaren att få betala ett sammanlagt vite på 30 000 kronor.

Som om inte detta var nog riskerar fastighetsägaren ytterligare 25 000 kronor i vite för att inte ha åtgärdat brister som påpekats i ett OVK-protokoll (obligatorisk ventilationskontroll) i juni 2013. För att slippa vitet ska dessa brister, som visade sig vara stora, vara åtgärdade senast i augusti i år.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons