Annons

Lättare att komplettera det teoretiska

Osby Det konstaterar Maria Hassel som är studie- och yrkesvägledare på Hasslarödsskolan i Osby.
Osby • Publicerad 29 april 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Nej, det är inte kört att läsa på högskola för att man väljer ett praktiskt program.– Jag tror inte att det är det som avgör längre, säger Maria Hassel, studie- och yrkesvägledare på Hasslarödsskolan i Osby. Eleverna är välinformerade om vad som gäller.

Kanske handlar det mer om en förlegad bild av vissa jobb. Ett industrijobb behöver inte längre vara smutsigt eller okvalificerat. De här jobben behöver inte ens var dåligt betalda.Maria Hassel bedömer att cirka hälften av eleverna lutar mot praktiska program och hälften mot teoretiska. Och hon tycker faktiskt att föräldrarna borde engagera sig mer genom att diskutera och bolla frågorna om lämplig utbildning med sina barn.

Annons

Föräldrar till elever med annan etnisk bakgrund försöker däremot ibland påverka sina barn lite väl mycket. – De vill gärna att barnen ska bli läkare eller advokater även om eleverna inte är intresserade, säger Maria Hassel. Här finns kulturella skillnader.

Någon fara att välja en praktisk inriktning är det absolut inte enligt Maria Hassel.– Det är ofta lättare att som vuxen läsa in teoretiska ämnen. Det kan däremot vara svårare att ändra inriktning om man senare vill läsa in ämnen inom till exempel el och bygg.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons