Annons

Tummen upp för att bussen får nytt liv

Osby • Publicerad 2 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Bussen betyder mycket för både skolungdomar, äldre, yrkesarbetande och företagare i Sibbarp. Det bevisas vid kaffebordet hos Björn Blomberg och hans fru Agneta Frostby Blomberg. Här konstaterar man att det lönar sig att höja rösten, protestera och att kämpa.

Det var i veckan som kollektivtrafiknämnden beslutade att återuppta åtta av de busslinjer som lades ner i samband med utbyggnaden av Pågatågstrafiken.När bussarna slutade att rulla kände sig många av de som bor på landsbygden svikna. Uttrycket att låta hela Sverige leva kändes som ett hån.

Annons

Byalaget i Sibbarp var en grupp som höjde rösten när deras busslinje gick i graven. Ett par efterfrågestyrda turer och möjlighet att åka med skolskjuts var en klen tröst. Det resulterade i stormöten, protestlistor och påtryckningar.Att ta sig till järnvägsstationen för att utnyttja tåget fungerade inte och detta drabbade inte minst skolungdomarna.Francis van Brink som driver Sibbarps Bed & Balance berättar hur hon fått skjutsa gäster till tåget eller sett till att de i stället fått installera sig på hotellet i Osby. – Med fyra barn och en verksamhet att sköta går det inte alltid att skjutsa gästerna, förklarar Francis van Brink. Nu i maj kommer till exempel gäster från Taiwan som ska ta sig till Ikea i Älmhult.Men nu pekar både tummar och mungipor uppåt.Pehr Strid var en av dem som fick gå över från buss till bil för att komma till jobbet när busslinje 536 försvann.– Nu ska jag börja åka buss igen, säger han.Även Klara Ingelström som börjar på tekniska programmet på gymnasiet i Hässleholm till hösten är lättad. Nu vet hon att hon kan ta sig till och från skolan både vinter och sommar.

Byalaget är glada att protesterna lönat sig. Men det innebär inte att de bara satt sig till rätta, Idéerna fortsätter att hagla.– Vid turer med färre resande kunde man haft mindre bussar, säger Barbro Jacobson. Sedan kunde man haft erbjudande likt Sommarkortet även under andra tider.Men huvudsaken är att de gula bussarna är tillbaka.Och ni kommer säkert att utnyttja bussen?– Absolut, svarar alla med en mun.

bild 1/2
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons