Annons

Skolan det är ok att sova i

Serie Han kom från Luxemburg till Umeå för att plugga management på universitetet och hon flyttade dit från Tjeckien för att lära sig mer om diplomati på hög nivå.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Jörgen Johansson
Foto: Jörgen Johansson

Makarna Chris Laroche, 32, och Magdalena Laroche, 30, är nu inne på andra säsongen med sitt företag, Hotell Vita Hästen, i den gamla skolan i Hästveda kyrkby.De trivs väldigt bra och de bor i en del av skolan, medan resten är boende för som mest åtta gäster. Den stora gamla skolsalen har blivit en smått fantastisk frukostmatsal, med hur mycket plats som helst.– Vi vill verkligen ge service på bästa tänkbara sätt, säger Magdalena, medan hon serverar kaffe vid de väldukade små borden.– Om någon hade sagt till oss, när vi såg varandra för allra första gången, i Umeå för sex år sedan, att vi skulle bli hotellägare i Hästveda 2014, skulle vi bara ha skrattat åt alltsammans.– Visst är vi medvetna om att det finns en annorlunda ”historia” bakom allt detta, men nu satsar vi hårt på att fylla hotellet med gäster så ofta som möjligt. De har redan nu – ett knappt år efter starten – funderat på att bygga ut och utveckla, men de har kommit fram till att det inte lönar sig än:– Nu har vi våra åtta bäddar. Det räcker i dag. Vill vi ha fler platser kostar det ganska stora summor. Då måste vi renovera ännu mer här. De pengarna har vi inte i dag.Hittills har de jobbat så hårt och målmedvetet, att de inte har hunnit skaffa sig några barn. Maken Chris driver också en resebyrå och har kontoret hemma i det stora, gula huset. I uthuset finns även en shop:– Det kommer kanske en dag när vi får lite bättre tid till att utöka familjen, säger en leende Magdalena, som, liksom maken, är en mycket modern och internationellt inriktad företagare ... Tillsammans talar de ett tiotal olika språk, vilket är perfekt när de får gäster från Sverige, Danmark, Norge, Finland, England, Tyskland, Frankrike, Holland med flera länder. – Vi satsar på både folk som arbetar här i trakterna – till exempel Ikea – och på ”vanliga” semesterfirare. Den kombinationen måste vi ha. Makarna har bott i olika länder, innan de kom till Hästveda. I Schweiz var det svårt för utländska medborgare att starta företag. Han ville gärna öppna hotell i Frankrike eller Italien, men hon ville hellre göra det här i Sverige.– Fast egentligen tänkte jag mig inte att komma tillbaka hit, eftersom det var så kallt i Umeå, skrattar Magdalena. Chris, där-emot, kände på sig att han skulle återvända hit någon gång.De har renoverat och byggt in badrum till de fyra olika gästrummen; två på första våningen och två på ovanvåningen. Inredningen är svensk och fransk. Till de två rummen där uppe hör ett kök.Lursjön, den vackra naturen, vandringar, bad, cykling, ridning, paddling med mera rekommenderas. Närheten till Hässleholm och Osby är ett plus.– Nu ska vi göra mer i den stora trädgården här ute, säger Magdalena Laroche. Den är vårt femte hotellrum. Ett uterum.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons