Annons

Barriärer som berör

Vanås Konstnärer från Sydafrika ställer ut i skulpturparken.
Publicerad 12 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

En ny säsong i skulpturparken börjar på söndag och årets stora utställning heter Barriärer – Samtida Sydafrika. Sex konstnärer aktiva i Sydafrika har bidragit med sina verk.– Det är viktigt och intressant att ha en internationell dialog som sträcker sig långt bort. Sydafrika har en stark och spännande konstscen som samlar konstnärer från hela världen. Och Sydafrika är förknippat med gränstänkandet, säger Elisabeth Millqvist på Wanås konst.

Utgångspunkten är att barriärer är något att bekämpa, något som spärrar av och begränsar, men också att barriärer är något som skänker skydd.De sex konstnärerna – Ishgaan Adams, Kudzanai Chiurai, Hannelie Coetzee, Nadipha Mntambo, Mary Sibande och James Webb – bjuder på nyskapade verk. De bidrar med egna tankar och betraktelser. Från Sibandes kvinnliga härförare som leder hundar och gamar nerför en kulle till Coetzees syn på vildsvinet och Webbs mystiska ljudinstallation. Inne i konsthallen presenteras Webbs Prayer, en ljudinstallation med inspelningar från olika religiösa sammankomster, och som en del av Barriärer visas Kudzanai Chiurais filmtrilogi Iyeza.Säsongen i skulpturparken på Wanås inleds med vernissage på söndag och den pågår till 1 november. På söndag startar även barnboksprojektet 2015, som i år är en trestegsraket med olika evenemang. I år är det ett samarbete med Jenny Granlund och Johanna Koljanen som förutom utställningen inkluderar smygläsning den 14 juni och boksläpp den 22 augusti.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons