Annons

”Inte acceptabelt”

KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM Carsten Nielsen, bosatt i Tyringe, och gruppchef för polisens tekniska sju man starka rotel i Kristianstad, är frustrerad.
Hässleholm • Publicerad 12 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

De grova brotten ökar. Det gör också polisens möjligheter att lösa brott med hjälp av så kallad teknisk bevisning. Men alltför många allvarliga, så kallade förtursärenden där de riktigt grova brotten finns, läggs på hög hos NFC (före detta SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium numera Nationellt forensiskt centrum red.anm.) Ibland kan det dröja flera månader innan svar kommer. Under tiden sitter människor frihetsberövade och utredningar går i stå. Och trots upprepad kritik från JO har inte situationen blivit acceptabel med tillräcklig personal på NFC, tycker Carsten Nielsen och hans kollegor.– Det har också att göra med rättssäkerheten. Åklagarna tvingas omhäkta personer och det kan de inte göra hur länge som helst, säger han. I Malmö finns en särskild grupp avsatt som jobbar just med analyser av vapen vid brott men vissa analyser måste göras av personal på NFC. När det gäller vapenärenden kan fall bli liggande särskilt länge. – Det värsta är att just de grova brotten med skjutningar har ökat katastrofalt under de senaste åren. Det är mycket, mycket oroande, säger Carsten Nielsen som under sina 30 år som polis aldrig har upplevt något som kan jämföras med dagens situation. Det är inte bara i storstäderna skjutningar förekommer. Kristianstad har bland andra mindre städer också haft skjutningar.– Ja, även vårt polisområde har nu drabbats. När jag jobbade som radiobilpolis bland annat i Malmö var det stor sensation om det inträffade en skjutning. Nu har det blivit vardagsmat och oskyldiga människor kommer emellan.– Därför är det viktigt att vi kan klara upp de brotten så snabbt som möjligt. Under de 15 år som Carsten Nielsen jobbat på tekniska roteln har utvecklingen gjort stora framsteg.Den tekniska bevisningen är en av de viktigaste pusselbitarna i en förundersökning. Idag är till exempel tomhylsorna som hittas på en brottsplats guld värda. Trots att värmen är extremt hög när kulan går genom vapnet kan man hitta DNA-spår på hylsan från den som har laddat vapnet. Polisen kan i dag få fram en komplett profil med hjälp av DNA från hylsan.En annan viktig pusselbit i det sammanhanget är avancerade analyser som kan knyta hylsan eller kulan till det unika vapnet.Och DNA-tekniken förfinas ständigt.– Förmodligen har också du lämnat DNA-spår efter dig bara genom att sitta här, säger Carsten Nielsen.

bild 1/2
gruppchef hos polisen
Carsten Nielsen
gruppchef hos polisen
Carsten Nielsen
Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons