Annons

Frostskyddar jordgubbarna med vatten

STOBY En enda natt med frost kan förstöra precis allting.
Hässleholm • Publicerad 13 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Den ovanligt efterhängsna nattfrosten skadar inte bara fruktträd och bärbuskar. Den är också väldigt farlig för jordgubbar.- En enda natt med frost kan förstöra precis allting, förklarar den rutinerade odlaren Anders Persson, som har många års praktisk erfarenhet - och som nu upplever en riktigt jobbig säsong som bärodlare.- Just frosten är det värsta som kan drabba jordgubbarna. Missar jag bara några timmar med frost, är det godnatt med allting.

Men Anders framhåller också, att det nu, i mitten av maj, är totalt omöjligt att säga något om premiärdatum för skörd, hur stor eller liten skörden blir eller hur kvaliteten kommer att vara.- Man vet sedan tidigare - om solen och värmen kommer - att mycket kan förändras på väldigt kort tid.

Annons

Just nu går det långsamt fram - men det började blomma tidigt i jordgubbsfälten, redan i mitten av april.Hittills har Anders Persson i Kvistalånga tvingats skyddsbevattna sina jordgubbsplantor under fem nätter med frost.- Nu under natten till lördag ska det frysa igen. Jag förbereder mig på att det blir jobb den natten. Det tar minst två timmar att få allt i ordning med kopplingar, förflyttningar och annat. Sedan kan jag kanske gå hem och sova en timme, innan jag måste ut igen. Ibland måste jag börja vattna halv tolv på kvällen, ibland vid tretiden på natten.

Det är nu runt fem år sedan det var lika knivigt för jordgubbsodlarna.- Jag följer noggrant med vad som händer på väderfronten. SMHI:s frostprognos är bra. Den sträcker sig en vecka framåt, men mot slutet blir den lite mer osäker.- Nätet och olika termometrar här hemma är till stor nytta. Om det är två och en halv grad varmt vid husen här hemma, är det samtidigt runt nollpunkten ute i odlingarna. Och då blir det bråttom ut för att förbereda och vattna...

Totalt har Anders på Kvistalånga Gård i år bortåt åtta hektar jordgubbar. Det är ett hektar mindre än i fjol. Nästan allt är till självplockning.Enligt prognoserna ska vädret bli ungefär likadant i nästa vecka: Regnigt och kallt. Enstaka soltimmar. Blåsigt. Risk för nattfrost då och då.- Man kan inte vattna för mycket heller, eftersom det regnar kraftigt under de här dagarna. Blir det för blött i od lingarna, trivs inte "gubbarna." Det handlar hela tiden om en avvägning. Anders Persson är trots allt optimist, men han tycker, att läget är lite jobbigt just nu.- Veckan före midsommar vet vi, hur det blir, men "gubbar" kommer att finnas, försäkrar den luttrade jordgubbsodlaren...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons