Annons

Färre asylsökande ska placeras i Östra Göinge

Publicerad 14 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

- Vi har lyssnat på allmänna opinionen och debatten där, säger Åsa Lindberg, som är chef för Region Syd på Migrationsverket.- Kommunen har tagit emot väldigt många asylsökande. Vi är fullt medvetna om detta.- Östra Göinge är en av de 14 kommuner i landet som relativt sett har tagit emot flest asylsökande.

Nu har Migrationsverket kommit fram till ett jämförelsetal. Detta är 52 asylsökande per 1 000 invånare i kommunen. Allra flest har Norbergs kommun tagit emot. Östra Göinge ligger på 13:e plats. Talen är 115 respektive 53 per 1 000 kommuninvånare.Migrationsverket räknar med att ungefär lika många asylsökande kommer till Sverige under 2015 som under 2014, det vill säga runt 80 000 personer. Platser i förskolor och skolor tillhör de största problemen för de kommuner som tagit emot allra flest asylsökande.Kommunpolitikern Patric Åberg (M) har som bekant varit mycket aktiv i den här debatten. Han har många gånger framhållit det som Migrationsverket nu konstaterar, nämligen att Östra Göinge tagit ett mycket stort ansvar.De nya riktlinjerna ska dock kunna omprövas. Var sjätte månad ska en sådan göras.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons