Annons

50 nya platser på asylboende i Breanäs

BREANÄS Utökning trots Migrationsverkets nya regler
Publicerad 16 maj 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Breanäs kursgård
Breanäs kursgård

Breanäs har sedan tidigare ett avtal om 119 platser och i senaste direktupphandlingen tilldelades boendet 50 platser till.– Det fungerar utmärkt på boendet, så det känns bra, säger Gabi Bagoly, som äger och driver verksamheten på konferenshotellet i Breanäs.Enligt senaste avtalet har det tillfälliga boendet i Breanäs nu möjlighet att ta emot totalt 169 asylsökande.– Men det är ju inte fullt här hela tiden. Just nu ligger vi på drygt hundra personer, säger Bagoly.Men ni är redo och har resurser att ta emot 50 till?– Ja, ja, absolut. Det fungerar bra.Migrationsverket har skickat en skrivelse till Östra Göinge kommun där det bland annat skriver. ”Vi är angelägna om ett gott samarbete kring asylboendet och att alla berörda får den information som behövs.”

Vidare lyfter Migrationsverket fram behovet av boende till människor på flykt som söker skydd i Sverige. I väntan på att deras asylansökan behandlas är det Migrationsverkets uppgift att tillgodose deras behov av boende.I skrivelsen till kommunen påpekar Migrationsverket att det bästa boendet för asylsökande är lägenhetsplatser, men när dessa inte finns tillgängliga krävs andra alternativ. Det kan vara vandrarhem, campingstugor, hotell eller studentboenden.Migrationsverket skriver också att ”som komplement till lägenhetsplatser och en mer långsiktig lösning än tillfälliga boenden avser vi att öppna korridorsboenden, vilket kan vara ålderdomshem, folkhögskolor med mera. Korridorsboendet kommer i första hand vara avsett för vuxna utan barn och sökande ska kunna bo där under hela asylprocessen.”Barnfamiljer ska i första hand placeras i lägenheter, men om det inte är möjligt placeras de på tillfälliga boenden.”För kommunens del innebär detta att skolgång för barnen kommer att bli aktuellt till hösten. Det kommer även att påverka landstingets hälso- och sjukvård då hälsoundersökningar ska genomföras så snart som möjligt”, skriver Migrationsverket.Östra Göinge finns med på en lista över 14 kommuner som enligt Migrationsverket ska särbehandlas på grund av att de redan har tagit emot majoriteten av asylsökande i landet. Norra Skåne skrev om detta i februari och då slogs det fast att med de nya upphandlingsreglerna ska asylboenden i de 14 kommunerna med många asylsökande automatiskt hamna sist i turordningen. Där köper Migrationsverket platser endast om alla övriga asylboenden på listan är fulla.Samtidigt påpekade Migrationsverkets ledning att det inte är uteslutet att de 14 kommunerna kommer att få ta emot asylsökande även framöver, om platserna inte räcker till.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons