Annons

De flesta sjöarna får utvidgat strandskydd

Osby Ska skyddas från exploatering
Osby • Publicerad 16 maj 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Vesljungasjöns badplats i Vesljunga
Vesljungasjöns badplats i Vesljunga

2009 beslutade regeringen att det utvidgade strandskyddet i landet skulle ses över.Det generella strandskyddet är 100 meter men kan även sträcka sig längre och uppgå till 300 meter, det vill säga utvidgat strandskydd.

Efter årsskiftet 2014-2015 gäller det utvidgade strandskyddet endast om ett nytt beslut fattats efter de nya reglerna. I annat fall återgår strandskyddet automatiskt till 100 meter.Nu har länsstyrelsen tagit ställning till sjöarna i Osby kommun där utvidgat strandskydd gäller inom flera områden.

Annons

Det kan till exempel handla om sjöar och vattendrag där man vill tillvarata olika biologiska värden. Det kan också vara så att man inte vill att området ska exploateras och att man anser att det har betydelse för både växter, djur och friluftsliv.

De sjöar där stora delar berörs av det utvidgade strandskyddet är Bröna sjö, Vesljungasjön, Örsjön, Helge å, Malsjön, Gullarpssjön, Skeingesjön, Angsjön, Åbrålla sjö, Immeln, Vesslarpssjön, Farlången samt Osbysjön.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons