Femtio mål uppdelade på 18 stationer innebar en heldag i skogen kring Lilla sjö och Höjalasjön. ”Förbaskat kul och otroligt svårt!” tyckte Stefan Pyk. Foto: Kristina höjendal
17-åriga Ellen Wessman hade rest ända från Dalarna. Foto: Kristina höjendal
Håkan Sterner och Dionis Istrefi arrangerade klubbens premiärtävling i den specifika grenen. Vittsjökillen Zlatko Saljic hängde på.Foto: Kristina höjendal
Det gällde att välja rätt stigar, för att inte hamna i kikarsiktet.Foto: Kristina höjendal

På lurpass i Lehults skogar

VITTSJÖ De kom från Dalarna, norra Halland och Lund för att skjuta prick i Lehults skogar.

Vittsjö visade upp sig från sin bästa sida när den lokala skytteföreningen i söndags ordnade tävling i så kallad field target – som första arrangör i Skåne.

17-åriga Ellen Wessman hade rest från Forshaga i Dalarna. Anders Jönsson från Hishult i Halland och Stefan Pyk från Ängelholm. Totalt lockade Vittsjöklubbens arrangemang 27 deltagare från runt om i landet.
De vackra omgivningarna – med strålande sol över Lilla sjö och Höjalasjön – gick hem.

Under en heldag smög deltagarna omkring i skogarna och skjöt ner grisar, ekorrar och råttor. Dock inga riktiga sådana…
– Field target är en form av fältskytte där vi satt ut femtio mål, uppdelade på 18 stationer, och deltagarna skjuter prick stående, knästående eller sittande.
Det förklarar Håkan Sterner, själv utflyttad Vittsjöbo som till vardags bor i Växjö.
Han står med Dionis Istrefi, Zlatko Saljic och Anders Jönsson i skogsranden och siktar på ängen framför. Blåsten drar kallt och måste tas hänsyn till.
– Vi skjuter luftgevär och varje skott väger 0,54 gram. Det är en viss konst att kunna bedöma vindens påverkan.
– Här skulle jag vilja lägga på en rejäl vindfaktor, förklarar Dionis och tillägger att man ibland tvingas sikta en decimeter utanför målet för att faktiskt träffa.
En bit bort sänker Stefan Pyk nöjt geväret efter två fullträffar. Field target passar honom perfekt, konstaterar han.
– Det finns tre fördelar. Nummer ett är att luftgevär inte låter mycket. Nummer två att ammunitionen nästan inte kostar någonting.För det tredje finns det en sådan variation. Man skjuter på 30, 40 och 50 meter och måste beräkna vindens påverkan. Det är förbaskat kul och otroligt svårt!

Tävlingen var den första för Vittsjös del. Först för två år sedan blev field target en officiell gren under Svenska skyttesportförbundet.

– Vi är första klubben i Skåne som arrangerar en tävling på professionell nivå, säger Dionis Istrefi, som själv bor i Lund men varit med och arrangerat i Vittsjö.
– Det jobbiga med denna verksamhet är att man tvingas åka långt iväg eftersom grenen inte finns överallt, fortsätter han.
– Det är inte som hagelskytte, där det finns banor i varenda liten håla.
Just satsningen på luftgevär har visat sig vara en fullträff för Vittsjös del.
Klubbordföranden Anders Larsson konstaterar dagen efter tävlingen att klubben fått flera nya medlemmar till de befintliga knappa hundra.
– Jag fick höra att tävlingen igår höll VM-klass!

En del andra föreningar har ett inbyggt motstånd mot just luftgevärsskytte.
– Många ser luftgevär som lek; det är bara hagel som gäller. Jag vågar nog påstå att vi är de i Sverige som sett till att polisen godkänt licensbelagda luftgevär. När det inte fanns någon tävlingsverksamhet fanns det heller inga skäl för licens.
– Men vi började och fick medlemmar som åkte ända från Alingsås för att skjuta här en gång i månaden, summerar Anders Larsson.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Eurovision: Skulle Sverige ha vunnit?

Loading ... Loading ...