Väktare i biblioteket mot störiga undomar

HÄSSLEHOLM Hot, direkt våld, skadegörelse och anlagda bränder. Problemen med grupperingar av störande ungdomar på Kulturhuset har blivit så stora så att väktare patrullerar sedan flera veckor.

– Vi ser med enorm oro på det här, inte minst på att det finns så små barn som tio, elvaåringar som är med, berättar kulturchefen Anders Rosengren.

Enligt Rosengren handlar det om upp till 25 ungdomar som gärna håller till på andra våningen i biblioteket.
De stör, skräpar ner, hotar och trakasserar både besökare och personal. För kulturförvaltningens del handlar det om en allvarlig arbetsmiljöfråga särskilt för bibliotekets personal. En av vaktmästarna ska också ha blivit omkullputtad och den insatta väktaren har hotats.

Bibliotekspersonal har även blivit förföljda när det lämnat jobbet. Även besökarna reagerar.
– Bland annat har vi haft föräldrar som ringt och sagt att de inte vill gå hit med sina barn igen, berättar Anders Rosengren som tvingades sätta in väktare för cirka tre veckor sedan.
Bakom låg då flera månader av problem som förvärrats under de tre sista månaderna.
En rad incidenter har inträffat, berättar Kulturchefen. Det har anlagts bränder i garaget, hissarna saboteras ideligen, utrustning i släktforskningsrummet har vandaliserats.

– Förra året försökte någon sätta eld med en tidning inne i en av bokhyllorna, dessutom är det allmänna, allvarliga ordningsstörningar. Jag undrar om föräldrarna vet vad deras barn håller på med.
En särskild grupp med representanter bland annat från kulturen, socialen, polisen, räddningstjänsten och kommunens säkerhetschef har bildats för att ta tag i problemen.

Hjälper det med väktare?
– Vi har väktare fem timmar om dagen och när han är här är det lugnare.

Hur länge är det aktuellt med en särskild väktare i kulturhuset?
– Så länge det behövs, säger Anders Rosengren.
Totalt handlar det om uppemot 25 unga i åldrarna tio till 18 år som i olika konsetalltioner som stör, trakasserar och förstör i kulturhuset.
Främst under eftermiddagar och kvällar.
(Polisen anger i artikeln nedan en något lägre siffra)
– Det viktigaste är att bryta av svansen av de allra yngsta, tio, elvaåringarna, som imponeras och hänger på de äldre. I grunden vill vi hu ha in de unga i biblioteket, resonerar Anders Rosengren.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...