David Gällring och Karl Sahlin utgör houseduon NiERO, som är aktuella både med nya låtar och sitt första livegig – den 13 juni spelar de på Borgen i Osby. Foto: Tilda Mårtensson

Houseduon som siktar mot toppen

Med låtarna Runaways och Supercell är Karl Sahlin, 22, och David Gällring, 23, i houseduon NiERO redo att börja erövra världen. Premiär på scen gör de ”hemma” i Osby, på Borgen.
– Vi siktar högt och vill komma långt, säger Karl Sahlin.

De presenterade sin första låt på nätet på nyårsafton och för två månader sedan fick de kontakt med We are intelligence, ett skivbolag baserat i Manchester som specialiserar sig på ny musik.
Nu har killarna skrivit kontrakt med dem på två låtar, som kommer att släppas digitalt inom kort.
Runaways, som släpps den 19 juni, beskriver de som en glad och lycklig låt med en skön känsla.
I den har de tagit in Johanna Carlsson, en ung Brobytjej de träffade i samband med att de skulle spela in en kyrkokonsert, på sång. Under en paus i arbetet hörde de henne öva på sitt solo.
– Vi tyckte att hon hade en så skön karaktär på sin röst att det kunde bli något häftigt och unikt, säger David Gällring.

Supercell, som släpps den 26 juni, är något helt annat.
– Den är en episk klubblåt, det finns inte pop nära den, där vi lade ner mycket tid på att skriva ett orkesterarrangemang för att få in blås och stråkar. Vi anknyter alltid till riktiga instrument, men vi använder dem på ett lite roligare sätt, säger Karl Sahlin.

Vilka förväntningar har ni på de här låtsläppen?
– Det är ett litet skivbolag, men det har fina kontakter, säger David Gällring.
– Vi hoppas att detta ska ta oss till nästa nivå. Och att det vi gör där ska ta oss till nästa och nästa och nästa. Det finns i princip inga artister, förutom de som är med i Idol eller Melodifestivalen, som de stora bolagen vågar satsa på. Det var så här Rebecca & Fiona började och Icona Pop blev totaldissade av svenska bolag i början, säger Karl Sahlin.

Redan innan låtarna släpps ska de också köra sitt första livegig – premiären sker den 13 juni, på studentfesten på Borgen.
– Vi kommer att presentera mycket av vår musik då, säger Karl Sahlin. Det blir en bra show.
– Att möta publiken, det är det som är det roliga, säger David Gällring.

Båda två inledde sina musikaliska banor som tolvåringar.
Karl Sahlin fick en elgitarr och hittade till den elektroniska dansmusiken via rock’n’roll, hårdrock och indiepop – senast utgjorde han ena halvan av duon ”Nora, I’m in love”, som bland annat spelat på Siesta, på Helgeåfestivalen och som förband till The Dimestore Junkies på Hovdala 2012.
David Gällring, som är från Växjö, fick istället en synt när han var tolv och har alltid ägnat sig åt den elektroniska musiken.

Det var också i Växjö, där båda pluggade musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitet, deras vägar korsades.
– Vi insåg att vi hade samma tankar och idéer om musik, säger David Gällring.
– Och vi gillar båda att jobba hårt och är driftiga som f-n, fortsätter Karl Sahlin.

Egentligen hade de planerat en annan inriktning på sin musikkarriär – för 1,5 år sedan startade de Mood Swing Studio tillsammans i Osby, i syfte att producera andra artister.
Men efterhand insåg de att det är roligare att göra musik på egen hand.
– Inget är lätt i musikbranschen, men om du lyckas som låtskrivare är det lättare att tjäna pengar. Dessutom får du komma ut lite. Jag tänker mig att det är lite som med barn – att det är roligare med egna barn än att ta hand om andras, säger Karl Sahlin.

Och om fem år, vad gör ni då?
– Om vi håller samma tempo som nu …, säger David Gällring,
– … och förutsatt att housegenren fortsätter som i dag, fortsätter Karl Sahlin, kommer vi att resa jorden runt och spela på de stora festivalerna. Och jobba i vår studio i Los Angeles. Och ha en fet bil – jag kan bo i ett råtthål, men en fet bil ska jag ha, ha ha.