Fiberfebern har kommit. På Tyringe museum var publiken frågvis om hur och när de kunde få fiberkablar laddade med megabit till sina hus. Ann Andersson, IT-strateg, svarade på frågor. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
- Fiber blir ett krav, ungefär som el, vatten-och avlopp är idag, spådde Ann Andersson.

Fiberfebern rasar på landet och i stan

HÄSSLEHOLM Anslut till fibernätet när det erbjuds, att komma efter blir dubbelt så dyrt. Sälja hus utan fiber? Räkna med förlust.

Det kan man få räkna med om man väljer att inte hoppa på möjligheten att koppla in sig på kommunens fibernät som nu ska bli verklighet.
– Jag skulle säga att bredband via fiber kommer bli ett krav, precis som el, vatten-och avlopp.

Så resonerade kommunens IT-strateg Ann Andersson på ett möte arrangerat av Tyringe byalag i Tyringe museum.
Ett drygt 30-tal intresserade hade dykt upp för att lyssna och ställa frågor om denna ganska färskt beslutade kommunala satsning. Så sent som förra måndagen beslöt fullmäktige att det ska kosta 19 000 kronor att ansluta sig till nätet för en och två bostadshus. Därtill kommer en tusenlapp för själva boxen på insidan av huset varifrån kunden kan koppla på sin egen utrustning.
(Hur mycket det ska kosta för företag och flerbostadshus bestäms i september.)
Ann Andersson berättade att det är en ambitiös plan man har framför sig.
– Fram till 2020 ska 95 procent av kommunen invånare ha möjlighet att ansluta sig. Men vår plan är hundraprocentig täckning, vi fortsätter bygga ut efter 2020, förklarade hon.

För att klara målet räcker det inte med att börja inne i själva Hässleholm. Nej, grunden för hela projektet är att där man har en 70 procentig anslutningsgrad, där sätter kommunen igång med att gräva.
– Det handlar om att så många som möjligt ska erbjudas på kortast tid, resonerade Ann Andersson.
Projektet är ännu i sin linda. Intresserade ombeds redan nu att anmäla sig på kommunens portal med adressen: fiber.hassleholm.se
Utifrån det registrerade intresset arbetar projektet vidare.
– Nu närmast ska vi förbereda marknadsföringspaket och vi ska områdesindela hela kommunen i grupper om 50-100 hushåll. När det är klart kan man själv gå in och se hur intresset ser ut i sitt område, utifrån det kan man påverka andra i området att anmäla sitt intresse, sa Ann.
Flera på mötet bodde på rena landsbygden och oroade sig över att det mest var gamla människor i husen.
– De är knappast intresserade av att jag vill ha bredband i mitt hus, sa en ensligt boende man oroligt.
Men flera andra vittnade om att äldre skulle vara ointresserade ofta är en myt.
– Jag pratar med många äldre som inser att de kommer att få svårt att sälja huset om de inte går med, förklarade hon.
En man med egna erfarenheter av att etablera ett bynät vittnade om ett stort intresse för bredband och bredbandstjänster hos de äldre i bynätet.

Hur lång tid tar det från beslut att bygga till kunderna har fiber?
– Det tar åtta till tolv månader innan man kan använda sin fiber. En trög business, det tar lång tid, säger Ann Andersson.

Vissa säger att fibernätet snart är omodernt, att det kommer luftburna lösningar i stället?

– Jag tror inte på det. Ska vi ersätta med en massa luftmatser? Det är säkert och tryggt att ha fibern nedgrävd i marken, inom överskådlig framtid är det fiber som gäller för att klara leverera de här hastigheterna.

 

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...