Gert Nilsson i Marklunda är förste Osbybo som får tillgång till stadsnätet. Bland de som närvarade när nätet aktiverades på måndagen fanns kommunens samhällsbyggnadschef Anna Lyhagen. Foto: Torbjörn Wester

Gert Nilsson premiärsurfare

OSBY På måndagen blev den första husägaren i Osby inkopplad på det stadsnät som just nu växer fram. Premiären skedde hemma hos Gert Nilsson i Marklunda.

I april togs det första spadtaget för Osby stadsnät och sedan dess har grävarbetena pågått i de östra delarna av tätorten.
Först läggs rör ut i schakten, sedan dras fiber i rören. Och till sist börjar en liten lampa märkt ”WAN” att lysa på den fibermottagare som alla som valt att dra in fiber i hemmet kommer att få.
Inom något dygn efter att lampan börjat lysa kan fastighetsägaren börja använda nätet.

måndagsförmiddagen samlades representanter för Osby kommun, IP-Only, som äger och bygger ut stadsnätet samt underentreprenörer på gården Liesmen i Marklunda, där Gert Nilsson bor. Han har i många år drivit Bröderna Nilssons snickerifabrik, men börjar nu närma sig pensionen. Att dra in fiber i huset när nu fiberutbyggnaden i Osby är i full gång såg han som självklart.
– Det var inget svårt beslut, jag är trött på den sega uppkopplingen jag hade innan, säger han.
Någon avancerad verksamhet kommer han dock inte att bedriva på nätet.
–Nej, jag betalar fakturor och googlar lite.

Efter att Gert Nilssons nät var aktiverat kunde han via en portal välja tjänsteleverantör. Sedan var det bara att sätta igång att surfa.

Enligt IP-Only och Eltel, som sköter fibersvetsning och installationen av fibermottagaren i hemmen, är det ungefär 40 hushåll som under veckan kan räkna med att bli påkopplade. Innan månadens slut har mellan 50 och 70 hushåll full tillgång till stadsnätet och innan året är slut ska alla boende villor i Osby tätort som tecknat sig för att bli uppkopplade på stadsnätet också vara det.
Under hösten inleds också grävarbetena i Lönsboda och Killeberg. Under 2016 går sedan arbetet vidare med flerfamiljshus i Osby.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du vinylspelare hemma?

Loading ... Loading ...