Ann-Louise Hansson fyller 70 år. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Utmanande kosmos

Kultur & Nöje Den kosmiska rymden och dess förbindelse med science fiction i film och litteratur är ett gemensamt tema för Kristianstad Konsthalls samlingsutställning Beam me up!

Beam me up

Konsthallen i Kristianstad
Till och med 1 november

De sex medverkande konstnärerna visar med videor och installationer på vitt skilda infallsvinklar på temat. Utmanande och spretigt, med inslag av poetiskt och vetenskapligt fantasteri.

Kanadensiskan Nathalie Melikians videoverk ”Science Fiction” visar på utomordentlig förtrogenhet med sf. Det 23 minuter långa verket är framförallt, med textblock och suggestiv ljudsättning, en kritisk-ironisk iscensättning.

Gunilla Klingberg är med sina stiliserade symboltecken en av de tre konstnärer som är aktuella med utsmyckningar i Rådhus Kristianstad. På Beam me up! i näraliggande Konsthallen deltar hon med den monumentala installationen ”Cosmic Matter”. Den är resolut uppbyggd på och omkring en stor byggställning. På remsor av färgad tejp avbildas månens olika faser, med repetitiv och sträng envishet. Som en romantik massakrerad av människans exploatering av rymden.

En av de tidiga science fiction-författarna var engelsmannen H G Wells. Ann Lislegaards sägs ha inspirerats av H G Wells skräckinjagande roman från 1895. Lislegaard återanvänder dess titel, ”Time Machine”, och låter en dataanimerad räv med psykad och sönderhackad röst berätta om sitt besök i framtiden. Utflippad på annat sätt är Agnes Meyer-Brandis video ”The Moon Goose Colony”. Ett verk som bara det motiverar ett besök på sommarutställningen i Kristianstads Konsthall.

I Meyer-Brandis video får vi följa hur konstnären med ihärdig metodik föder upp och tränar elva gäss(!) att bli astronauter. Fruktansvärt roligt. Förlagan lär vara en science fiction-roman från 1600-talet om månresor.
Betydligt seriösare är norsk-svenske Jone Kvies skulpturala gestaltningar av nebulosor och astronomiska mönster. Vetenskap och konst i god sämja. Abstrakt eller konkret kan diskuteras.

Beam me up

Konsthallen i Kristianstad
Till och med 1 november

×