Annons

Volvo åtalas efter låg vattennivå

Publicerad 15 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Frågan om det låga vattenståndet i sjön Immeln har varit en långdragen fråga. Enligt en dom från 1955 är det Volvo som reglerar sjöns avrinning och därmed också reglerar vattennivån, bland annat för att undvika översvämningar i  deras fabrik i Olofström. Länsstyrelsen, boende och intresseföreningar har länge hävdat att företaget har skött uppgiften illa då vattennivån har varit för låg. Konsekvensen av det är att flora och fauna i och vid sjön riskerar att slås ut.

Under onsdagen togs ett nytt steg i konflikten. En stämningsansökan lämnades in till Kristianstads tingsrätt där Volvo Personvagnar AB åtalas för att ha bedrivit otillåten miljöverksamhet. I åtalet går det att läsa att anställda hos Volvo ska ha, uppsåtligen eller av oaktsamhet, inte ha följt de villkor som sattes upp för att företaget ska få kunna reglera tappningen. I den bevisning som lämnas märks bland annat en fastighetsskötare som arbetat med dämmet. Till en början hade han, enligt bevisningen, oklara instruktioner och även tyckt sig notera att någon påverkat dämmet och att åtgärder inte vidtogs omgående för att rätta till flödet.

Om Volvo döms riskerar företaget en företagsbot på 300 000 kronor.

NSK
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons