GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Akutgrupp hjälper fåruppfödare efter vargangrepp

Osby • Publicerad 24 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Ibland funderar Annika Pettersson på hur hon skulle reagera om hon kom ut i hagen och flera av gårdens får var döda eller skadade efter ett vargangrepp.Det är den oron som lett till att en akutgrupp i Skåne bildades i våras.Gruppen ska snabbt kunna åka ut till fåruppfödare som blivit utsatta för ett vargangrepp.Det är Skånes fårintressenter, LRF, vallhundsklubben och länsstyrelsen som står bakom gruppen. Annika Pettersson har tillsammans med sin man Mikael efterlyst den här typen av stöd.Ännu så länge har de inte behövt ställa upp för någon drabbad fåruppfödare men snart ger unghannarna sig ut för att hitta revir. Då kan de dyka upp även i Skåne. Gräsljunga gård har haft vargar runt omkring sig vid flera tillfällen och den varg som sköts i skyddsjakt i fjol blev dödad bara några kilometer från gården.Akutgruppen ska kunna hjälpa till att ta hand om döda djur, avliva djur som skadats och sätta upp akutstängsel.Bertil Nilsson som arbetar med rovdjur på länsstyrelsen ser akutgruppen som ett bra komplement till länsstyrelsens personal.– I ett akut läge när det händer mycket kan vår personal behöva hjälp, säger hanFåruppfödarna i Värmland har sedan tidigare i akutgrupp och den har varit förebild när gruppen i Skåne bildats.

Anders Thall anders.thall@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.