GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu stänger Linus katteria i Finja

Hässleholm Eldsjälen bakom behöver en paus.
Hässleholm • Publicerad 24 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Marita Ljunggren i Finja har i över ett decennium varit räddningen åt ett oräkneligt antal övergivna katter. I hennes stora trädgård och de många tillbyggnaderna har de fått vård, mat och husrum i väntan på permanenta hem. – För ett tag sedan försökte jag räkna på hur många katter jag har haft här genom åren men det gick inte, det är så många, säger Marita Ljunggren.Hon har lagt ner all sin tid på verksamheten. Dygnet runt, varje dag. Och för ett halvår sedan väcktes tanken att göra något annat. En tanke som i dagarna blev beslutet att avveckla Linus katteria.– Jag behöver en paus för att vila upp mig. Vad som sedan händer i framtiden är svårt att svara på. Kanske startar jag upp hemmet igen.Beslutet att avveckla är delvis också ekonomiskt. För trots donationer från välvilliga privatpersoner och företag är pengar alltid ett problem.– Veterinären kostar, precis som mat och annat. Linus katteria har aldrig gått runt ekonomiskt och det är tufft.

För tillfället bor det ungefär femtio katter på katterian. Så sent som för två veckor sedan kom det dessutom in en dräktig hona som fick sex små ungar strax därefter.Allihop får bo kvar tills de hittat nya hem, försäkrar Marita Ljunggren. Men inga nya tas in.– Jag kommer inte avliva eller kasta ut katterna jag har här såklart. Men jag hoppas kunna omplacera alla så snart som möjligt.

Hon vädjar därför till allmänheten att vända sig till henne om de funderar på att skaffa husdjur. Och att inför framtiden och alla katters bästa – ta vara på sina egna.– Skaffa inte katt om ni inte tänker ta ansvar för den. Chippmärk, kastrera och vaccinera. Det finns redan så många hemlösa djur och katthemmen är överbelagda.

4 bilder
Saga, som katten, heter tillfälligt kom svårt sjuk och dräktig till katterian för bara någon vecka sedan         FOTO: Linda Grip
Calinero letar efter en ny familj.               FOTO: Linda Grip
Katterna bor i rastgårdar och utbyggnader.    FOTO: Linda Grip
Saga, som katten, heter tillfälligt kom svårt sjuk och dräktig till katterian för bara någon vecka sedan         FOTO: Linda Grip
lingri0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.