Det gick undan på startrakan i Hästveda.Foto : Christoffer Ferdinandsson
Närkamper tillhör vanligheterna i folkrace. Foto: Christoffer Ferdinandsson
Publiken kommer nära bilarna på Harabackens motostadiom. Foto: Christoffer Ferdinandsson
Jimmy Persson slutade på en tredjeplats. Foto: Christoffer Ferdinandsson

Bränsledoftande folkfest

Det sprättes friskt i gruset när de tillknycklade folkracebilarna intog Hästveda under lördagen. Totalt fanns 100 förare med i årets tredje av totalt fem folkracetävlingar på Harabacken.

Förarna som kom i från Skåne, Blekinge och Småland gjorde upp i senior-, dam-, och juniorklassen i regnet och leran på Harabackens motorstadion.
– Det var inte helt optimala förutsättningar, det måste jag vara ärlig och säga. Men både deltagare och publik var inställda på att det skulle bli dåligt väder och tog det därefter. Så på det stora hela är vi nöjda med helgens tävlingar, säger Marcus Claësson, ordförande i Hästveda Folkrace Club.

Helgens tävlingar lockade omkring 200 betalande besökare och var den tredje av totalt fem tävlingar som arrangeras på Harabackens motorstadion i år.
Deltagarna i tävlinge, som får köra i högst 80 kilometer i timmen, höll maxhastigheten på både raksträckor i krön och drogs inte för att stångas med varandra på den trånga banan.

Norra Skåne träffade Kristianstad FRC-föraren Jimmy Persson som var en av de 100 motorentusiaster som trängdes på helgens leriga bana i Hästveda.
– Det var lite svårkört, men annars känns det bra. Det var bara att ge järnet, säger Jimmy Persson.

Efter de tre heaten som, som kördes av samtliga tävlande i seniorklassen, väntade final för Persson tillsammans med fem andra förare som plockat flest poäng under grundomgångarna.
För Jimmy Perssons del slutade lördagens äventyr på Harabackens Motorstadion till slut med en tredjeplats, bakom Kristian Persson från Kungsbacka och Lennart Bergstedt från Kristainstads Folkraceclub, som kammade hem segern i Hästveda.

Efter tävlingarna väntade den sedvanliga försäljningen av tävlingens bilar, som måste säljas för 6500 kronor om intressenter finns för en tillknycklad investering. Tävlingens trea Jimmy Persson såg helst att han fick behålla sin Mazda, som fixade pallplatsen under lördagen.

– Det är som det är, men alla som sysslar med den här sporten vet att bilarna kan försvinna från dig. Det finns ändå en charm i det. Det är en lång och unik tradition som är speciell för folkrace, säger Jimmy Persson.

×