Ola Johnsson från Farstorp/Malmö förbereder Hövdingsloppet i Verum hösten 2015.
Ola johnsson, med Hövdingeloppet

Planerna tar form inför Hövdingeloppet

I trädgårdsmöblerna vid sitt och systerns sommarhus i byn Mölleröd vid Verum sitter Malmöbon Ola Johnsson, 36, och planerar inför Hövdingeloppet lördagen den 3 oktober.
Dit är det lång tid kvar, men Ola lämnar inget åt slumpen inför den andra upplagan av det nya arrangemanget.

– Det ligger mer jobb bakom än vad man kan tro, förklarar Ola Johnsson, som till vardags är avdelningschef på Arbetsmarknadsenheten inom Trelleborgs kommun.
– Vi försöker nu fördubbla antalet deltagare från premiäråret i fjol. 200 är ingen omöjlig siffra. Tvärtom.
85 av totalt 95 anmälda mötte upp i fjol höstas. Då hade man bara en enda bana – på tio kilometer.
Nu blir det även en kortare bana, på 4,8 km. Det är ett allmänt önskemål. Nu blir det klasser för herrar och damer samt för ungdomar.
– Min syster och jag har haft huset här i Mölleröd under några år nu. En gång, när jag var ute och sprang i de fina omgivningarna här, hittade jag mest av en slump en bra bana som visade sig vara ganska exakt en mil lång. Den sträckan blev vår milbana, med start och mål här i Mölleröd.
Långa banan sträcker sig norrut från Mölleröd och Malseröd. Den passerar den kända idyllen Lärleksdalen. Korta banan går lite österut.
– Ungefär 80 procent av långa banan drar fram på grusväg eller traktorväg, berättare initiativtagaren Ola Johnsson, som från början kommer från Norra Fredskog vid Farstorp.
– Tio procent av milen drar fram längs stigar och lika lång bit utgörs av hårdare underlag. Allt i fin natur. Särskilt vid Skåneleden. Man ser ibland rådjur och vildsvin, när man provspringer banorna.
I fjol blev det två starka löpare i topp på herrsidan. Två män som tävlar i triathlon. En tjej från Vittsjö var snabbast i damklassen.
Det kostar 100 kronor att springa långa banan, medan det går på 80 spänn att avverka den korta. Vid efteranmälan direkt vid startplatsen tävlingsdagens morgon tillkommer förstås några kronor.
– Det verkar vara så i löpar- och orienterarkretsar numera, att fler och fler direktanmäler sig på tävlingsplatsen den aktuella morgonen, funderar Ola Johnsson, som varit en hyfsad löpare men som dragits med knäproblem ibland.
Allra helst vill han ha in amälningarna via internet, senast i slutet av september (www.hovdingeloppet.se).
– Men vi har också skickat ut inbjudningar – via mejl och brev – till orienteringsklubbar och löparklubbar i södra Sverige. Allra mest tror vi dock på från-mun-till-mun-metoden. Tänk, om varje löpare från i fjol nu tar med sig en helt nya förmåga…
– Just nu jagar vi en huvudsponsor för arrangemanget. Vi har en del ”krokar” ute sedan en tid.
Vid den stora sommarfesten i Verum lördagen den 8 augusti kommer Ola Johnsson att vara på plats för att marknadsföra loppet och sälja starter där.
Alla som fullföljer loppet får medalj. Det blir priser till de snabbaste och så lottas ett antal priser ut på startnumren.
När Johnsson fick idén till ett lopp, kontaktade han genast folk i Verums GoIF. Håkan Arvidsson och Sven Larsson från klubben tände direkt: Verums GoIF gick in i det nya arrangemanget.
– Utan deras hjälp skulle jag aldrig ha vågat eller kunnat starta det här, säger Ola. Hjälpen och stödet är ovärderligt. Vi samarbetar perfekt, på alla sätt. Verums GoIF är en utmärkt förening på alla sätt.
Ola är glad över att loppet blev så väl mottaget första året. Han känner löparvågen, men han tror också, att en viss mättnad på nya arrangemang kommer om ett par år eller så.
Ola har täta kontakter med jägare och markägare. Allt måste samordnas. Just i oktober är det dags för älgjakten.