Annons

Pustar ut efter EM-bronset

Handboll Hässleholmstjejen Elinore Johansson blev matchvinnare med 25–24-målet
Sport • Publicerad 5 augusti 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Elinore Johansson tog sin andra mästerskapsmedalj när det blev brons i U19-EM i Valencia. Hässleholmstjejen satte det avslutande målet i bronsmatchen.        Foto: Johannes Höghäll johnsson
Elinore Johansson tog sin andra mästerskapsmedalj när det blev brons i U19-EM i Valencia. Hässleholmstjejen satte det avslutande målet i bronsmatchen. Foto: Johannes Höghäll johnsson

Ett inte helt ovanligt scenario gjorde att då sexåriga Elinore Johansson började spela handboll. Pappa Johan hade varit vänsternia i Hässleholms HF, och då kom det sig naturligt att Elinore hamnade inom just handbollen.

– Pappa hade stor del i att jag började, säger Elinore Johansson, som emellertid också länge spelade inom FC Hessleholms ungdomssektion i fotboll.13 år senare har mycket hänt. Nu 19-åriga Elinore spelar i elitserien för Lugi och är uttagen till en talangsatsning med siktet inställt mot framtida OS, samtidigt som hon i helgen tog brons med U19-landslaget i EM i Valencia, Spanien.– Vi har haft skador på nyckelspelare så vi tog en match i taget, säger hon.U19-landslaget, ja. En sammansvetsad trupp, och märkligt vore det väl annars?I mångt och mycket samma tjejer tog nämligen guld på U17-EM 2013 och nådde åttondelsfinal på U18-VM i fjor.– Stommen har alltid varit densamma genom de här mästerskapen, och är man tillsammans fyra veckor på en sommar hinner man bli tajta, säger Elinore Johansson.Särskilt tajt har hon blivit med Hanna Blomstrand. Blomstrand, som kommer från Höör, är precis som Johansson högernia, och spelar även hon i Lugi.

Annons

De två konkurrerande högerniorna på EM i Spanien kom alltså från samma klubb. Men Elinore Johansson ser på Blomstrand mer som en kamrat än som en konkurrent.– Vi spelar i samma lag och har gått i samma gymnasieklass... och sedan umgås vi nästan 24/7, säger hon.De olika mästerskapen har gjort att Johansson fått resa till platser som hon annars inte hade besökt.– Ryssland och Makedonien är inte länder som jag hade besökt på fritiden, skrattar hon.

Johansson läste samhälle med inriktning handboll på Polhemskolan i Lund men tog studenten i våras. Till hösten väntar i stället studier i idrottsvetenskap på Malmö högskola. Lärosätet är taktiskt valt, med hänsyn tagen till närhet både till föräldrahemmet i Hässleholm och handbollen i Lund. För i Lugi tänker hon bli kvar.– Jag skrev precis på ett nytt kontrakt med Lugi, på ett plus ett år, säger Elinore, som har varit i Lugi sedan hon började på gymnasiet 2012.För övrigt hägrar också U20-VM i Ryssland nästa år, dit Sverige kvalificerade sig i och med bronset i Spanien. Elinore Johansson hoppas på en sista sommar med gänget.– Det skulle vara jätteroligt att vara med där, säger hon.

Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons