Annons

En generation får järnkoll

Östra Göinge • Publicerad 15 augusti 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Att påstå att Carl Lindvall järn- och maskinaffär i centrala Broby är en naturlig mötespunkt är ingen överdrift. När Norra Skåne är på besök på torsdagsförmiddagen är det en strid ström av kunder som besöker butiken.– Men nu är det ju en lugn dag. Ibland kan det vara svårt att komma in i affären, säger Per Lindvall. Ofta stöter hans kunder på folk de inte har träffat på åratal och affären blir därför lite av ett socialt centrum.

Han och kusinen Therése Lindvall Månsson är tredje generationens Lindvall som driver järnaffären. Det var 1939 när två bröder tog över den gamla järnhandeln som familjen började utveckla Brobybutiken. Och sedan dess har det gått ständigt framåt. När många järnhandlar i landet tvingas slå igen på grund av olönsamhet i konkurrensen med de stora kedjorna går i stället Lindvalls järnhandel mycket bra, berättar Per Lindvall. Och receptet för framgången är egentligen enkelt.

Annons

– Vi lever ju på vårt breda sortiment. Vi tänker på vårt och struntar i andra, säger han. Per Lindvall berättar att han alltid har jobbat mycket, och att driva ett eget företag innebär ju att man måste vara på plats minst sex dagar i veckan. Men han berättar också att hans val att ta över verksamheten efter sin far inte är något han har ångrat. – Aldrig. Funkar det bra så är det något man ska hålla på med, säger han. Therése Lindvall Månsson resonerar i samma banor. Själv har hon tillsammans med Per Lindvall drivit järnhandeln i ungefär 25 år – och enligt henne är det viktiga att man gillar det man jobbar med. – Man måste tycka om det. Det bästa är att träffa kunderna. Och hela tiden måste man lära sig något nytt, säger hon.

Tredje generationen kommer troligen att någon gång i framtiden gå över i att fjärde generationens Lindvall tar över. Då står hoppet till Per Lindvalls 17-årige son Lukas Lindvall som nu ska börja andra året på handelsprogrammet på Plusgymnasiet i Kristianstad. I sommar har han jobbat extra i järnhandeln och trivs mycket bra med det. – Jag började väl här när jag var 14. Som det er ut nu är jag sugen på att bo här i Brobytrakten och ta över affären. Det känns så, säger han.

Inställningen till butiken är densamma som hans släkt visar upp: Det är mötet med kunderna och en kunskap om det stora sortimentet som är behållningen. Lukas Lindvalls båda syskon har dock gjort ett annat val – som det ser ut nu i alla fall. Hans bror jobbar på Lundaföretaget Axis och hans syster pluggar till civilingenjör. Men i nuläget har inte Lukas Lindvall några liknande planer. – Jag trivs här. I framtiden kommer jag kanske att bo i närheten, säger han. Hans pappa Per Lindvall stödjer sin sons val: – Jag hoppas ju på Lukas, att han tar över. Men man måste tycka att det är roligt. Det är grunden till allt. Ännu är chansen stor att traditionerna i en av Brobys institutioner förs vidare i släkten Lindvall.

bild 1/5
Fram tills för några år sedan användes denna klassiker i Lindvalls järnhandel.
17-årige Lukas Lindvall berättar att han är sugen på att ta över efter sin far i järnhandeln i centrala Broby – men det kommer nog inte att bli ännu på några år, även om han redan har hunnit hjälpa till i affären sedan han var 14 år. Foto: Adam Svensson
Lukas Lindvall. Foto: Adam Svensson
Therése Lindvall Månsson visar strutarna som fortfarande används i butiken.
Per Lindvall, till höger, är ett välkänt ansikte i Östra Göinge. Kanske blir hans son lika igenkänd om man följer i sin fars fotspår.
Fram tills för några år sedan användes denna klassiker i Lindvalls järnhandel.
17-årige Lukas Lindvall berättar att han är sugen på att ta över efter sin far i järnhandeln i centrala Broby – men det kommer nog inte att bli ännu på några år, även om han redan har hunnit hjälpa till i affären sedan han var 14 år. Foto: Adam Svensson
Adam Svensson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons