GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magin bakom magin lyfts fram i barnbok

VANÅS Popcorn och saft när femte boken släpptes
Östra Göinge • Publicerad 22 augusti 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Författaren och programledaren Johanna Koljonen har skrivit texten och konstnären Jenny Granlund står för bilderna i boken, som bygger på – att bygga. Att bygga konst i Wanås konstpark, närmare bestämt.

Hur skapas magin i Wanås konstpark? Hur hamnar en jättelik röd boll flera meter upp i ett träd?Det har duon tittat på och presenterar på ett vackert och lättillgängligt – och fantasifullt – sätt i sin bok.Risken är ju att magin försvinner när man får veta vad som ligger bakom den, trollkarlar vill exempelvis som bekant inte gärna avslöja sina trick. Men i det här fallet ledde inte ”avslöjandet” till någon devalvering av konstparkens magiska känsla.Tvärtom, menar Koljonen och Granlund.

– Vi visar hur människor kan göra magiska saker genom att arbeta tillsammans. Boken är baserad på vad som faktiskt har gjorts, men det finns även utrymme för fantasi. Den här platsen är så magisk i sig själv och när man får veta hur det har gått till blir den nästan ännu mer magisk.Arbetet med boken beskriver duon som spännande och intressant. Stora delar av jobbet har de gjort var för sig oför att sedan kombinera bild med text.– Vi har gjort en bok ... fascinerande, säger Jenny och ler samtidigt som barnen (och de vuxna med för den delen) i konstparken låter sig väl smaka av saften och popcornen.– Och den viktigaste frågan kommer på sista sidan.Sista sidan är i stort sett tom. Där finns utrymme för läsaren att besvara frågan ”Vad vill du bygga?”.

Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås, konstaterar att frågorna om konstverken som besvaras i boken lär intressera alla – inte enbart barn.– Det här är frågor och funderingar som även vuxna är nyfikna på, säger Millqvist. Hon ler brett när hon påpekar att det är jubileum för barnboken.– Femte boken! det känns fantastiskt.Blir det fler?– Ja. Vi kan inte sluta, det är så roligt och intressant.I helgen var det även workshop på Wanås med boken som utgångspunkt.

bild 1/3
Författaren och programledaren Johanna Koljonen och konstnären Jenny Garnlund har gjort årets barnbok på Wanås, Jag vill bygga. Boksläpp i konstparken.
Författaren och programledaren Johanna Koljonen (till höger) och konstnären Jenny Garnlund har gjort årets barnbok på Wanås, Jag vill bygga. Boksläpp i konstparken.
Författaren och programledaren Johanna Koljonen och konstnären Jenny Garnlund har gjort årets barnbok på Wanås, Jag vill bygga. Boksläpp i konstparken.
Författaren och programledaren Johanna Koljonen och konstnären Jenny Garnlund har gjort årets barnbok på Wanås, Jag vill bygga. Boksläpp i konstparken.
Författaren och programledaren Johanna Koljonen (till höger) och konstnären Jenny Garnlund har gjort årets barnbok på Wanås, Jag vill bygga. Boksläpp i konstparken.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.