GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon har hundratusen husdjur hemma

Personligt När 25-åriga Lovisa Bengtsson beslutade sig för att bli biodlare hade hon aldrig sett en bikupa. Men hon lyssnade på magkänslan och gjorde en chansning.
Personligt • Publicerad 1 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

De första dagarna gick hon ut till bina en gång i timmen. Mest för att kolla till dem och prata lite med dem. Hennes nya intresse har engagerat hela familjen.– Mamma kallar sig själv för bimormor, skrattar Lovisa Bengtsson.Lovisa är 25 år och mitt uppe i studierna för att bli biodlare. Ett ganska ovanligt yrkesval, som är resultatet av ett infall. Efter att ha jobbat som fastighetsskötare i flera år så behövde hon göra något annat, där hon ändå kunde arbeta självständigt och utomhus.– Jag hade aldrig sett en bikupa innan, men jag chansade. Nu känns det helt rätt, berättar hon.

För att starta upp verksamheten för två månader sedan fick hon investerare att köpa bisamhällen till henne. De kommer att få hela honungsproduktionen nästa år och då blir bisamhällena hennes.I ett fullvuxet produktionssamhälle finns det 50 000 bin. För tillfället har Lovisa Bengtsson fyra samhällen, och uppskattar att hon har runt 100 000 bin.– Så många husdjur har jag, skrattar hon.Men i framtiden vill hon ha mellan 100 och 300 samhällen för att kunna leva på det. För att nå dit måste en jobba effektivt och komma ihåg att vara snäll mot bina.

Hon tycker det är roligt och intressant att studera binas samspel och samtidigt kunna bidra till något bra för miljön. – Bin är så sjukt organiserade, det är superorganismer som vet vad som behövs och anpassar sig efter det, fortsätter hon.Sommaren har hon ägnat åt bina och åt att åka runt till olika biodlare för att studera hur de jobbar.Lovisas bin har fått en perfekt plats att frodas i. Ute vid familjens sommarstuga i idylliska Kåphult har de fått en avskild plats för sina kupor, nära till sjön och blomsterängar. Där fodrar hon bina en gång i veckan med sockerlösning för att ge dem lite stöd i början av sin uppbyggnad. Hon kollar också så att drottningarna lägger ägg, annars måste de bytas ut.

Av 50 000 bin är bara några hundra ”killbin”, vars enda syfte är att para sig. Det viktiga är att bina inte ska para sig fritt, eftersom det ger aggressiva bin som är svåra att jobba med.– Målet är att ha ”kortbyxebin”. Biodlare är väldigt stolta om de har snälla bin har jag hört, det är ett bevis på att man har koll på läget, säger Lovisa.Hon fascineras av hur viktiga bin är för naturen och hur allt hänger ihop. Utan dem försvinner den biologiska mångfalden.Hon gick in för att bin är intressanta djur, men eftersom forskningen går framåt hela tiden finns det så många andra sätt att även tjäna pengar på biodling. Och hon har fastnat för bipollen.– Det är en fantastisk produkt, varför har vi inte handlat med det innan? säger Lovisa och berättar att hon själv har pollen på flingorna varje morgon.

Bipollen innehåller en massa bra ämnen som proteiner och aminosyror, och är bra för immunförsvar och ämnesomsättning.Bina hämtar pollen från blommorna och placerar det i små pollenkorgar på bakbenen. De äter själva pollen, men gör också om det till fodersaft. Placeras en pollenfälla på kupan så går det att samla in små pollenbollar. Där har Lovisa Bengtsson hittat en marknad.– Blir det en efterfrågan så kommer dessutom bimängden att öka, vilket är bra för både människor och natur, säger hon.

Utbildningen har pågått på distans sedan i februari och redan har Lovisa gått igenom binas anatomi, sjukdomar och behandlingar men också hur de rent praktiskt ska bygga upp bisamhällen.Hon berättar att det är betydligt fler kvinnor som söker sig till yrket nu än vad det var för bara tio år sedan. En tredjedel av hennes klasskamrater är män, resten är kvinnor. Ändå är det mestadels män som har biodling som yrke. Men det tror hon är på väg att ändras.– Vi är en grupp med helt olika människor i alla olika åldrar, men har alla en förkärlek till naturen, berättar hon.

Fotnot: Följ Lovisas bin på Instagram: Midisbin.

bild 1/6
I framtiden hoppas Lovisa kunna hitta en marknad för bipollen som ska vara bra för människors hälsa. Foto: Caroline Holmgren
I dag har Lovisa Bengtsson fyra nystartade bikupor som hon sköter om en gång i veckan. Varje bisamhälle innehåller upp till 50 000 bin. Foto: Caroline Holmgren
Lovisa Bengtsson har alltid älskat naturen och studerar nu till att bli biodlare. Ett val hon inte har ångrat. 
Foto: Caroline Holmgren
”Bin kommunicerar med varandra genom att dansa”, berättar Lovisa Bengtsson, som fascineras över bin som superorganismer. Foto: Caroline Holmgren
Lovisa Bengtsson kollar om drottningen har tagit sig in i samhället och plockar då upp buren från kupan. Foto: Caroline Holmgren
Lovisa plockar upp drottningburen ur kupan när bidrottningen har tagit sig in i samhället. 8Foto: Caroline Holmgren
I framtiden hoppas Lovisa kunna hitta en marknad för bipollen som ska vara bra för människors hälsa. Foto: Caroline Holmgren
I dag har Lovisa Bengtsson fyra nystartade bikupor som hon sköter om en gång i veckan. Varje bisamhälle innehåller upp till 50 000 bin. Foto: Caroline Holmgren
Fakta:

Profilen

Namn: Midi Lovisa Bengtsson

Ålder: 25

Bor: Halmstad

Utbildning: Yrkeshögskolan för biodling i Höör

Blir glad av: Hjälpsamma och omtänksamma människor

Blir arg över: Allt som inte går som jag vill när jag är stressad

För en miljon skulle jag: Resa och investera i mitt biodlingsföretag.

carhol
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.