GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stadsnät tar form

Osby Omkring 300 hushåll är redan inkopplade på det nya stadsnätet och i de östra delarna av Osby är det nu färdiggrävt. Nu fortsätter bredbandsutbyggnaden västerut, men för boende utanför tätorten är fiberframtiden fortfarande oviss.
Osby • Publicerad 7 september 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Fem arbetslag har i dagarna inlett schaktarbetet i de västra delarna av Osby. Totalt är det ett tjugotal personer som arbetar med att gräva ner rören som det senare ska dras fiber igenom. När allt är klart ska en grön lampa tändas i hushållens mottagare, vilket betyder att internet, telefoni och TV kan beställas från leverantörerna.

I nästa vecka är det även grävstart i Killeberg och därefter är det Lönsbodas tur. Om arbetet går enligt planerna och vintern håller sig borta ett tag till ska allting inom tätorten vara färdiggrävt och schaktat under början av 2016. – De här jobben är känsliga för kyla, så blir det frost och snö så stannar det. Vår fromma förhoppning när det gäller östra Osby och Killeberg är dock att vi då ska vara så långt komna då att det inte ställer till några problem, säger kommunens bredbandssamordnare Mats Havskogen.

För de sex fiberföreningar på glesbygden som ansökt om att få vara del av stadsnätet är dock framtiden fortfarande oviss. Mats Havskogen hoppas att länsstyrelsen i oktober ska ha fattat beslut om vilka föreningar som får bidrag till utbyggnationen. – EU har ambitiösa glesbygdsstöd och de skickar pengar till Jordbruksverket som sätter upp regler för hur man ska kunna ta del av de här pengarna, vilket i sin tur administreras av länsstyrelsen. Där finns det flera bedömningspunkter som man utgår från, till exempel hur många hushåll det är som är involverade, men i nuläget vet vi ingenting om hur pengarna kommer att fördelas, säger Mats Havskogen.

Även om föreningarna inte skulle bli beviljade medel för fiberutbyggnaden under hösten kan de få ta del av nästa omgång bidragspengar från länsstyrelsen. Men då kommer de troligtvis att behöva ansöka igen, vilket i sin tur kommer försena projekten.

Han menar också på att det kan finnas en orättvisa i besluten, då bidragsreglerna förändras över tiden, vilket skulle kunna göra det svårare för fiberföreningarna i framtiden.– Men det jag tycker är mest besvärande är ju det enorma ideella arbetet som människor lägger ner för sina grannar för att få tillgång till internet och modern teknik. Den energin och det engagemanget blir ju lite missbrukat om inte alla får vara med, säger han.

bild 1/2
Bredbandsgrävande på Linneávägen (kommer ej åt osby-mappen, lägger den här så länge /Marcus)
Linnéavägen tillhör en av de platser i västra Osby där arbetet med att gräva ner fiber pågår för fullt.  Foto: Marcus Karlsson
Bredbandsgrävande på Linneávägen (kommer ej åt osby-mappen, lägger den här så länge /Marcus)
Linnéavägen tillhör en av de platser i västra Osby där arbetet med att gräva ner fiber pågår för fullt.  Foto: Marcus Karlsson
Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.