EM långt borta efter tung förlust

Ett svenskt EM-deltagande är långt borta efter 1–4 (0–2) hemma mot nu EM-klara Österrike. Ryssland, som körde över Liechtenstein, är ny tvåa i kvalgruppen. Sverige lär få hoppas på att rädda en playoffplats.

Det såg lovande ut på Friends arena.
I åtta minuter.
Blågult inledde aggressivt och tog kommandot. Men så anföll Österrike, fick ett inkast och överraskade slumrande svenskar. Zlatko Junuzovic tog sig in i straffområdet, men blev fälld av Kim Källström med straff och mål av David Alaba som följd.
Sverige försökte tagga igång i underläget. Zlatan Ibrahimovic tvingade Robert Almer i Österrikemålet till en bra räddning på frispark och drog en annan frispark strax utanför, men i övrigt var det precis som när Zlatan fick ett bra läge i den 18:e minuten – inte särskilt nära.
De gånger Sverige kom till hyfsade lägen fanns det mycket övrigt att önska av utförandet.
Istället kom 0–2 i den 38:e minuten genom Martin Harnik, som dök upp vid den bortre stolpen efter att Marc Janko förlängt ett långt inkast av Christian Fuchs.
Svenskarna kunde vara glada över att underläget inte var större i paus. På halvlekens sista fem minuter hade Marko Arnautovic två chanser och Martin Harnik ett läge att sätta trean för gästerna.
Sverige kunde givetvis inget annat än att gå framåt i den andra halvleken, vilket gav en öppning åt andra hållet i den 58:e minuten då David Alaba var nära att göra 0–3.
Det första bytet dröjde till den 62:a minuten då Erkan Zengin gick ut till förmån för Isaac Kiese Thelin.
Bara minuten senare skapade Sverige sin dittills bästa chans. Zlatan spelade fram Markus Berg, som ur dålig vinkel tvingade Österrikekeepern till en vass reflexräddning.
Hamréns manskap fick inte ut någonting av sitt bollinnehav. Österrikes mittbackar Sebastian Prödl och Aleksandar Dragovic stoppade allt som kom i deras väg. Extra minnesvärd var den sistnämndes brytning när Berg höll på att skaffa sig ett friläge.
Med knappa kvarten kvar skickade Marc Janko in 0–3, vilket fick en stor del av de 48 355 på läktarna att resa sig och gå hem.
Övriga, som inte var självplågare, gick efter Harniks 0–4.
Zlatan Ibrahimovic gjorde tröstmålet på stopptid.

×