GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Musikal där rocken spelar största rollen

Kultur och Nöje I vår sätter Emil Sigfridsson upp musikalen Rock of Ages, som innehåller massor av rockhits från 1980-talet, på Kristianstad teater. – Jag gillar rock, det är den musik jag vuxit upp med, säger han.
Publicerad 16 september 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Musikalen, eller ”rocksikalen”, som han kallar det, utspelar sig runt Sunset Strip i Los Angeles i slutet av 1980-talet. Den legendariske rockklubben The Bourbon Room hotas av nedläggning då sex, drugs & rock’n’roll inte passar in i borgmästarens nya stadsplan. – Jag såg Rock of Ages på Broadway för några år sedan och tyckte den var fantastiskt härlig och rolig, säger Emil Sigfridsson och fortsätter: – Handlingen är kanske inte den djupaste utan det här är en musikal man går till för att uppleva de stora hitsen och bli nostalgisk.

Rock of Ages, som bygger på de största hitsen från band som Europe, Bon Jovi, Twisted Sister, Whitesnake och en radda andra stora 80-talsband, hade urpremiär 2006 i Los Angeles och flyttade till Broadway 2009. I Sverige har den spelats på Chinateatern i Stockholm och på Rondo i Göteborg. Den har också filmats, med bland annat Tom Cruise som rockstjärna.

I Emil Sigfridssons produktion är det David Rix som ska regissera, Anna Renud står för koreografin medan Jonas Svensson är musikaliskt ansvarig. Vem som ska spela huvudrollerna på Kristianstad teater är ännu inte klart.– Vi ska ha en audition, troligtvis i mitten av oktober, säger Emil Sigfridsson.Redan i november drar repetitionerna igång och premiären är den 26 februari. Att det är ganska snabba turer beror bland annat på att det dröjde innan Emil Sigfridsson och de som äger rättigheterna kom överens, från början ville de ha ett alldeles för stort förskott. – Länge såg det ut att inte bli något av, men när jag skrev till dem att vi är en liten teater sänkte de beloppet, säger Emil Sigfridsson.

Då hade han redan hunnit börja sätta sin plan B i verket.– Så plötsligt satt jag där med rättigheterna till två musikaler, vilket innebär att 2017 års musikal redan är klar, säger han, men vägrar avslöja vilken det blir. Att sätta upp musikaler i Kristianstad har visat sig vara något av ett ekonomiskt vågspel, både Emil Sigfridsson och Underhållningspatrullen, som nästa vecka har premiär för sin Trollkarlen från Oz, har råkat ut för att publiken sviker trots goda recensioner. – De åren som gått sämre är givetvis tråkiga, men det är detta jag brinner för så det får man ta, säger Emil Sigfridsson.

Medan förra årets musikal Peter Pan vände sig till hela familjen, tror Emil Sigfridsson att Rock of Ages passar en publik från 10-12 år och äldre.– Och kanske framförallt min generation och uppåt. Vi kommer bara att spela fredagar och lördagar och vill göra det till ett party, med en trubadur i foajén som kör 80-talsmusik och servering. Kanske blir det efterfest på Teaterbaren efter föreställningen, funderar Emil Sigfridsson.

2 bilder
Emil Sigfridsson producerar och David Rix regisserar. Den 26 februari är det premiär för Rock of Ages på Kristianstad teater. Foto: Stefan Sandström/arkiv
Så här såg det ut när Rock of Ages spelades på Chinateatern i Stockholm 2013. Musikalen utspelar sig på en rockklubb, vilket innebär att musikerna agerar husband och finns med på scenen. Foto: TT
Emil Sigfridsson producerar och David Rix regisserar. Den 26 februari är det premiär för Rock of Ages på Kristianstad teater. Foto: Stefan Sandström/arkiv
Så här såg det ut när Rock of Ages spelades på Chinateatern i Stockholm 2013. Musikalen utspelar sig på en rockklubb, vilket innebär att musikerna agerar husband och finns med på scenen. Foto: TT
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.