arkivbild

”Det sätter Osby på kartan”

Osby Polisen fick i lördags in en rad samtal om att det pågick en olaglig biltävling på ett industriområde i västra Osby.
Enligt arrangörerna själva ska omkring 2000 människor varit på Mossvägen för att bevittna årets sista street race.
Nästa gång hoppas de kunna arrangera tävlingarna på laglig väg.

Bränt gummi täcker stora delar av asfalten längs industriområdet i västra Osbys utkant. Under måndagseftermiddagen är det främst tung trafik och en och annan hundägare som passerar vägen. En av dem är Ann-Marie Thall och helgens aktiviteter i området har diskuterats livligt i grannskapet.
– I lördags var det ett extremt oväsen, jag undrade vad som stod på. Det var ganska irriterande i och med att det höll på så länge, säger hon.

En bit bort i det närliggande villakvarteret står en man och tvättar sin bil i eftermiddagssolen. Han berättar att han var ute på landet i lördags, men att han hört från grannarna att det varit ett nytt street race i helgen.
– Varför skulle man inte kunna ha det legalt? Kan man inte genom polisen få till så att man kan köra lagligt några timmar i veckan?

Han menar att han och grannarna inte stör sig nämnvärt på biltävlingarna som förekommer regelbundet på andra sidan grönområdet.
Ungdomarna behöver “busa av sig”, menar han.
– Jag är övertygad om att de sköter det bra och det är värre när det kommer någon som buskör här på dagtid, för det förekommer. En granne berättade att de dirigerade trafiken här i lördags och släppte förbi henne när allt var klart. Jag tycker att det verkar som att det sker på ett säkert sätt, säger han.

Bakom lördagens olagliga publikfest står ett kompisgäng som kallar sig Osby Street Race, O.S.R.
De är i dagsläget omkring 10 personer och har sedan förra året arrangerat sex träffar.
– Vi brukar åka runt väldigt mycket i landet på olika träffar och meets och ville starta upp någonting i närområdet där allting bara klaffar och fungerar. Både säkerhetsmässig och med allt annat runtomkring. Vi har lagt ner rätt mycket tid i det här och analyserat hur andra har gjort när de arrangerat sina träffar och utgått därifrån, säger en av grundarna som vill vara anonym.

De arrangerade sin första träff förra våren. Då kom omkring 200 personer.
På lördagens träff uppskattar de att närmare 2000 personer stod uppställda längs med Mossvägen och att omkring 800 bilar var på plats för att mäta sig mot varandra på den 201 meter långa raksträckan.
Kvällen hade lockat besökare från både Stockholm och Göteborg.
– Det var väldigt mycket, folk hade parkerat upp bakom industrierna och längs Klövervägen. Det var väldigt tajt.

Efter att flera personer boende i området hört av sig till polisen skickades en patrull till platsen. Enligt arrangörerna ska de dock inte haft några större invändningar mot vad som försiggick.
– De tycker att vi sköter det bra. Jag vill inte få det att se ut som att polisen uppmuntrar olaglig verksamhet, men de tittar till oss och ser hur vi sköter det. Finns det ingen anmälan så finns det inget att göra en åtgärd mot. Vi är väldigt noga och vårt huvudtänk är säkerhet, säkerhet, säkerhet. Alla som är med i vårt crew har kommunikationsradio och vi har hela tiden kontakt med varandra. Vi är alla utrustade med reflexvästar och vi har brandsläckare utplacerade på området. Flera i vårt gäng har genomgått hjärt-lungräddningsutbildning, så vi har den biten täckt så gott vi kan. Skulle det hända att någon trillar och skär sig har vi tillgång till första hjälpen.

Han berättar att O. S. R själva är nöjda med lördagens träff. Publiken lyssnade och respekterade de uppsatta avspärrningarna. Just nu håller de på att internet analysera kvällen för att se vad som kan göras bättre till nästa gång.
– Rom byggdes inte på en dag och det tar tid att bygga upp något sådant här som fungerar, särskilt om man måste göra det i skymundan, i olaglighetens namn, säger han.

Även om träffen var en succé sett från arrangörernas ögon var det inte alla som var lika glada över att ha 800 bilar tävlandes på deras bakgård.
Under lördagen uppstod en livlig diskussion i en Facebookgrupp där många uttryckte sin irritation över arrangemanget.
Under måndagseftermiddagen hade inlägget fått 140 kommentarer och en av de mer återkommande personerna där var det socialdemokratiska kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen.

Även hon uttryckte sig kritiskt och beskrev hur hennes ”barn är rädda för att det vrålar bilar förbi vårt hus, fyra meter från sovrumsfönstret”.
Hon avslutade sina inlägg i debatten med en uppmaning till arrangörerna att starta en förening.
Då skulle de kanske med kommunens hjälp kunna fortsätta arrangera street race i Osby på laglig väg
– Vi har börjat kolla upp möjligheterna för oss att starta upp en riktigt förening nu och vi kommer göra det under hösten som kommer. Vi kommer även att ta kontakt med kommunen och försöka arbeta fram ett fungerade koncept. Nu har vi arrangerat totalt sex träffar de senaste två åren. Första träffen hade vi kanske två hundra besökare på och ordet om dem sprider sig. Nu hade vi uppåt 2000 besökare och nästa gång kommer vi ha fler. Vi vill gärna försöka kunna göra detta på ett lagligt sätt och nu har vi detta att referera till, att det är något som drar folk till kommunen och något som sätter Osby på kartan.

Förhoppningen är nu att tillsammans med kommunen hitta en plats att vara på som kan rymma fler personer än vad som får plats på Mossvägen och där ingen blir störd av deras allt mer populära träffar.
– Men vi vill gärna hålla oss i omnejd med Osby i och med att det drar mycket folk till byn. Vi är stolta över våran hemort och vill sätta den på kartan. Men fortsätter vi växa i den här takten har vi växt ur det västra industriområden ganska snart. För den saken skull hade vi nog velat ha kontakt med kommunen ändå för vi håller på att växa ur våra kläder. Vi börjar bli för stora för att vara kvar där.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Anser du att fackföreningarna spelat ut sin roll?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×