Vindkraftsplaner i Visseltofta på is

VISSELTOFTA Bybor jublar över beskedet.
Osby • Publicerad 22 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Skisserna på en vindkraftspark bestående av åtta verk har mött hårt motstånd bland boende i trakterna kring Visseltofta. För att få en vink om huruvida det alls är lönt att gå vidare med projektet frågade vindkraftsföretaget Gamesa tidigare i år kommunpolitikerna i Osby om vilken deras preliminära inställning till projektet är. Kommunen har nämligen makt att helt stoppa parken i ett senare skede om man vill och därför ville inte Gamesa lägga onödigt mycket energi på ett projekt som ändå kanske inte kan genomföras.Under måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde behandlades ärendet och slutresultatet blev att Osby preliminärt ställer sig negativ till vindkraftsparken.Kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) menar att det finns olika förklaringar till ställningstagandet beroende på vilken politiker man frågar. Men för henne personligen handlade det om att det fanns många frågetecken kring hur mycket projektet egentligen kommer att påverka närområdet.– Det finns inget projekt i Sverige med så höga vindsnurror som de som skulle byggas här. Man presenterade bara schablonmätningar, vilket gör att vi inte kan veta hur det blir i verkligheten, säger hon. Projektet befann sig på ett tidigt stadium och därför var heller inte underlaget från Gamesa helt komplett.– Men nu ville de ha en åsikt från oss baserat på det material de hade och då fick de det. Vill de ha vår åsikt baserat på ett större material så får de lämna in det.

Innan Osbys kommunpolitiker skulle bestämma sig för om man var positiva eller negativa till parken hade Informationsgruppen Vindkraft Visseltofta, med Lennart Bejvel i spetsen, samlat in 195 namnunderskrifter mot projektet. Dessa lämnades över till Osby kommun i början på augusti. Peter Vago, projektledare på Gamesa, tror att namninsamlingen kan ha påverkat politikerna.– Det är klart att 200 namnunderskrifter i en så liten kommun påverkar, säger han. Det är en kille som har cyklat runt och han har uppenbarligen gjort ett bra jobb.Samtidigt är han orolig för att politikerna kanske inte har fått och satt sig in i all information om projektet, som han i grunden ser som något mycket bra för bygden kring Visseltofta. Han pratar bland annat om nya arbetstillfällen och ett sätt att hålla landsbygden levande.– Jag skulle vilja fråga politikerna varför de är negativt inställda till detta, säger han.Gamesa kommer nu att i stort sett att placera projektet i malpåse. Men om opinionen i framtiden skulle vända kan det bli aktuellt att damma av planerna, säger Peter Vago.Marika Bjerstedt Hansen håller inte med om att namninsamlingen skulle ha påverkat henne nämnvärt.–För mig personligen var det inte det huvudsakliga skälet. Namnlistan var inte en del av beslutsunderlaget.

Lennart Bejvel i Visseltofta var på tisdagen mycket nöjd när Norra Skåne pratade med honom. Men samtidigt kände han en oro över att projektet i framtiden skulle kunna aktualiseras igen.– Frågan om den där malpåsen, den maler i mig.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.