GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Genialitet i överflöd från suverän komiker

Kultur och Nöje En knipslugt komponerad pytt-i-panna där huvudingredienser består av tekniskt fullfjädrade imitationer, sprudlande lekfullhet och satiriska undertoner - tidningens recensent Henrik Bergkvist har sett föreställningen Anna Blombergs värld, som kommer till Hässleholm snart, i Växjö och ger den full pott.
Publicerad 28 september 2015 • Uppdaterad 25 november 2021
En av alla de som befolkar Anna Blombergs värld är Lill-Babs. Foto: Viktoria Blomberg
En av alla de som befolkar Anna Blombergs värld är Lill-Babs. Foto: Viktoria Blomberg

Mästerliga komikern Anna Blomberg har packat kappsäcken full av sina populäraste karaktärer och gett sig ut på riksturné tillsammans med pianisten och sidekicken Gregor Bergman. Resultatet har blivit en knipslugt komponerad pytt-i-panna där huvudingredienser består av tekniskt fullfjädrade imitationer, sprudlande lekfullhet och satiriska undertoner. Föreställningen är charmerande från topp till tå! Blombergs förmåga att skåda, genomskåda och åskådliggöra har placerat henne i en helt egen humorkolumn och i TV-program som ”Robins” och ”Starke Man” har hon skämt bort oss med sina suveräna karikatyrer.

Men nu sker det alltså live. För öppen ridå, utan skyddsnät. Peruker åker av och på i rasande tempo. I ena sekunden står Lill-Babs där, slickar sig om munnen och undrar om hon varit gift med någon i publiken, i nästa sekund hytter en uppnäst Elisabet Höglund varnande med pekfingret. Allt kan hända!När det kommer till röstlikhet och tonfallsprecision mäter sig Blomberg med de allra främsta inom genren, men till skillnad från manliga kollegor som Jörgen Mörnbäck och Anders Mårtensson besjälar Anna Blomberg sina karaktärer. Anna blir Maria Montazami snarare än imiterar henne. Kroppsspråk och mimik är lika genomarbetat som det klangliga.

Även när det gäller valet av ord och uttryck – det kanske viktigaste vapnet för en imitatör – har Anna Blomberg gjort sin läxa. Jimmie Åkessons tölpighet accentueras med extra e:n i ord som ”egent-e-ligen” och ”näm-e-ligen”, och Annie Lööfs problem att uttala bokstaven ”r” tonsätts i termer som ”rödgrönröra”.

Generellt sett porträtterar Blomberg sina figurer med kärlek och värme, men dumbomsduon Lööf och Åkesson utgör undantag därvidlag. Man anar att Anna inte har mycket till övers för vare sig alliansens Margaret Thatcher eller utbrända Sverigedemokrater …”Anna Blombergs värld” befolkas inte enbart av kändisar utan också av fiktiva personer. Vi träffar exempelvis en nervös lågstatuskvinna med jultrauman i bagaget, i en monolog som väcker medlidande samtidigt som den lockar till skratt. Vi träffar en arrogant tant som anser att Putin borde ta över hemtjänsten så att det blir ordning på torpet och vi träffar givetvis hormonbomben Kåta Gun, som med sin säregna andningsteknik vill varna oss för sexuella trakasserier. Även här finns såväl dolda som uttalade budskap, även här finns ett allvar bakom den grovkalibriga ytan. Inte ens i de fåniga korvkioskspantomimerna (Anna är grym som mimartist!) blir det plumpt. Däremot blir det ganska gapigt emellanåt. Enstaka inslag är onödigt långa och låten ”Höglund kan” saknar substans, men det är också allt som saknas.

I övrigt; god regi, puttrigt pianospel och ett överflöd av genialitet från den underbara Blombergskan. Showen kommer till Hässleholm den 24 oktober. Gå dit, kamrat, eller var kvadrat!

Fakta:

På scen

Anna Blombergs Värld

Växjö teater den 25 september 2015.

På scen: Anna Blomberg och Gregor Bergman.

Regi: Hilda Ramsten.

Ett arrangemang av CS Nöje.

Föreställningen ges i Hässleholm kulturhus den 24 oktober.

Betyg: 5

Henrik Bergkvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.