GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reser till USA för att plugga media

Personligt I tredje delen av serien I startgropen, träffar vi Martin Ljungbäck, som ägnar sig åt film- och videoproduktion.
Personligt • Publicerad 5 oktober 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Film och musik har varit stora intressen i Martins liv under uppväxten och han bestämde sig tidigt för inriktningen i livet.– De senaste sju-åtta åren har jag sysslat med egna filminspelningar. Jag började med kortfilmer, som jag spelade in på min Iphone och sedan klippte i Moviemaker.I Kristianstad hittade han ett gymnasieprogram som passade honom perfekt.– På Ljud- och bildskolan gick vi igenom den teoretiska bakgrunden när det gäller mediakommunikation. Vi fick lära oss skriva manus och grundläggande kamerateknik parallellt med film- och tv-produktion.

Ett av de större filmprojekten som Martin sysslade med, gjorde han helt på egen hand.– Det var Kristianstad flygplats som ville ha hjälp att göra en reklamfilm som skulle visas både på flygplatsen och på nätet. Jag tog på mig att göra detta, och arbetet växte och blev mycket större än vad jag trott från början.Under åtta månader arbetade Martin med att producera informationsfilmen.– Ibland gick jag upp fyra på morgonen, för att vara på plats när första flyget lyfte. Jag behövde filmmaterial från alla årstider, morgon som kväll och följde alla olika arbetsuppgifter på en flygplats.

– Jag skrev manus, filmade, skötte ljud och ljus, gjorde intervjuer, redigerade och komponerade även musiken som lades på. Det blev flera hundra timmars arbete.För den färdiga produkten, som blev cirka 15 minuter lång, fick han skolans prestigefyllda pris, ”Årets entreprenör”. Det var efter detta som Martin visste med säkerhet att det var just detta han ville ägna sitt liv åt. Därför har han startat ett mediebolag, som sysslar med reklamfilm, informationsfilm, animation samt en del webbdesign.

– Min ålder är fortfarande en stor nackdel. Det tar tid att knyta kontakter och göra sig ett namn. Men jag hoppas kunna bygga upp min portfolio så att jag kan leva på detta i framtiden.Efter jul flyttar Martin till USA, för att plugga på University of Wisconsin–Milwaukee.– Jag hoppas jag ska kunna hålla företaget igång vid sidan om, så att jag kan etablera mig tills jag är färdig med skolan. – Den roligaste med att driva eget är att jag kan styra min egen kreativitet. Nackdelen är förstås att det inte alltid finns något att göra, jag måste ju själv skapa jobben och ta alla kontakter.

Han har nyligen avslutat ett annorlunda videoprojekt.– Jag har gjort en konstsamling bestående av åtta videos, som jag lagt ut på Youtube. Så håller jag även på med en animation till ett företag.Behöver han vägledning vänder han sig till några av sina tidigare lärare på skolan, och han har även kontakt med flera av klasskamraterna. – Jag känner att jag har bra stöttning på olika sätt, inte minst från min familj.

Filmintresset är stort och det finns gott om filmskapare som inspirerar.– Långfilmen Kill Bill, av Quentin Tarantino, var väl den som väckte mitt filmintresse. Jag gillar Tarantinos välplanerade och storslagna uttryck, och även Woody Allens dialogdrivna karatärsanalyser. Jag gillar även David Lynchs konstnärliga Inland Empire, som inte har någon riktig struktur alls.Mediabranschen har haft det tufft på många sätt. Hur ser då Martin Ljungbäck på framtiden?– Jag är kanske lite naiv men väljer att vara optimistisk. Jag tror det finns en ljus framtid och jag tror att jag förbättrar mina chanser genom att utbilda mig vidare och etablera min egen verksamhet.

– Visst får man väl räkna med att ta en del mindre jobb i början och inte vara alltför kräsen. – Om tio år går det förhoppningsvis bra för mitt företag och jag har kanske flera anställda.Förutom film är musik ett stort intresse och Martin spelar piano och komponerar lite när det behövs.– Jag är väl ingen stjärna på det, men det är roligt.

2 bilder
Martin Ljungbäck reser till USA för att plugga efter jul. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
I våras tog 19-årige Martin Ljungbäck studenten från Ljud- och bildskolan. Nu driver han egen medieverksamhet och hoppas få jobba med film- och videoproduktion på heltid. Foto: Marie Strömberg Andersson
Martin Ljungbäck reser till USA för att plugga efter jul. 
Foto: Marie Strömberg Andersson
I våras tog 19-årige Martin Ljungbäck studenten från Ljud- och bildskolan. Nu driver han egen medieverksamhet och hoppas få jobba med film- och videoproduktion på heltid. Foto: Marie Strömberg Andersson
Fakta:

Fakta

Namn: Martin Ljungbäck, 19 år

Familj: mamma Anna, pappa Ronnie, syster Nicole.

Bor: Bokliden, Hässleholm.

Gör: Driver eget, Marts Media. Pluggar även några kurser och jobbar extra i Annas bakstuga.

Övrigt: Tog i våras studenten från Ljud och bildskolan i Kristianstad. I januari fortsätter studierna på University of Wisconsin–Milwaukee i USA, med inriktning film, video, animation och new genres.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.