GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förvirrande kring fiber för kunderna

HÄSSLEHOLM Svenska fibernät lovar bredband men saknar nödvändiga avtal.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Peter Hörberg gräver ner kommunens fibersatsning i hörnet av Norra Kringelvägen-Svedjemarksgatan. Kommunen vill äga fibernätet på samma sätt som man äger vägarna, och vatten- och avloppsnätet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Peter Hörberg gräver ner kommunens fibersatsning i hörnet av Norra Kringelvägen-Svedjemarksgatan. Kommunen vill äga fibernätet på samma sätt som man äger vägarna, och vatten- och avloppsnätet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Bolaget har inget avtal med kommunen om att få lägga ner fiberkabel i kommunens mark.Trots att bolaget saknar avtal, säger de i sin reklam att deras nät ska byggas under 2016. Ett avtal om att använda kommunens mark krävs för att i sin tur kunna söka tillstånd hos kommunen om att gräva ner kabel, få grävtillstånd.

Men så vill inte kommunen ha det.– Fibernätet är en del av infrastrukturen, precis som vägar, vatten- och avlopp och ska också ägas av kommunen, förklarar kommunens IT-strateg Ann Andersson.Som bäst pågår en utredning på tekniska avdelningen om hur kommunen ska agera för att inte släppa in andra aktörer som gräver i den kommunala marken. Ann Andersson påpekar att det kommunala ägandet handlar om kabeln, inte hur kunderna vill använda fibern.– Det är ett 100 procent öppet nät för vilka operatörer som helst, förklarar hon.Hon förtydligar vidare:– Bara för att Nettbuss kör stadsbussarna på Röingegatan innebär ju inte det att vi säljer gatan till dem.

Svenska Fibernät medger att man ännu inte har några avtal med kommunen. Trots det lovar man att börja bygga under 2016.– Vi har fått en fantastisk respons av hässleholmarna på vårt erbjudande, så det skulle vara mycket märkligt om vi inte fick något avtal. Vi samverkar redan med en rad kommuner, i bland annat Osby och Simrishamn, förklarar Camila Buzaglo som är kommunikationsdirektör på Svenska fibernät.Bolaget har skickat ut 3 000 adresserade utskick i kommunen med sitt erbjudande. Hur många som nappat kunde Camila Buzaglo inte berätta på tisdagen.

Kommunens projekt går ut på att 95 procent av medborgarna senast år 2020 ska ha möjlighet till en fiberanslutning med kapacitet på minst 100 megabit per sekund.I Hässleholm pågår som bäst intresseanmälningar och pilotprojektet, område Östervärn är redan påbörjat. Just nu grävs som bäst i Norra Kringelvägen-Svedjemarksgatan. Senaste tidens marknadsföring från andra aktörer innebär att många är osäkra och vänder sig till kommunen med sina frågor. Kommunen har bland annat via sociala medier förtydligat att all information som gäller kommunens fiberetablering i form av broschyrer eller tryckt material alltid bär kommunvapnet.

Hur går kommunens utbyggnad framåt?– Just nu håller vi på att dela in kommunen i olika områden om 50-100 hushåll. Därefter kontaktas de som gjort intresseanmälningar om de vill göra en beställning, denna är inte bindande förrän vi har ett slutdatum när projektet i det området ska börja, förklarar Ann Andersson. Turordningen är att man börjar med det område som har flest hushåll som vill ansluta sig.

Intresseanmälning till projektet görs via en portal som man bland annat når via kommunens hemsida.Det finns andra privata aktörer som redan har markavtal med kommunen, exempelvis Hessleholm network.Företag ska bland annat igång med ett fiberprojekt i Vankiva under hösten.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.