GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trots löftena – många villor utan bredband

Killeberg Flera hushåll inom tätorterna i Killeberg, Osby och Lönsboda faller mellan stolarna i kommunens bredbandsutbyggnad.
Osby • Publicerad 7 oktober 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Nu är fiber inkopplat.
Foto: Marcus Karlsson/Arkiv
Nu är fiber inkopplat. Foto: Marcus Karlsson/Arkiv

Beskeden från kommunen var att alla villor inom tätorterna i Osby, Lönsboda och Killeberg som tecknat sig för att bli uppkopplade till stadsnätet också skulle bli det. Information som även nått Killebergsgrannarna Carina Bjursgård, som bor i en villa på Algatan, och Karolina Colliander på Storgatan. – Vi väntade ju då på att få erbjudandet, men efter ett tag insåg vi att det inte kommer något. Så jag började att ringa runt och då visade det sig att vi inte fanns med i planerna, säger Karolina Colliander.

Det skulle visa sig att kommunen tillsammans med fiberleverantören IP-Only inte räknat in deras villakvarter till tätorten. Detta trots att det ligger i samhället och bara ett stenkast från hushåll som har fått stadsnätet beviljat. Av kommunen fick Karolina Colliander och hennes grannar i stället rådet att vända sig till närmsta fiberförening och undersöka möjligheterna att genom dem få ta del av bredbandsutbyggnaden.– Då gick jag på ett möte med Loshults fiberförening och där visade det sig att vi inte ingick på deras karta heller, säger hon.

På den karta kommunen och IP-Only använt sig av hör de alltså inte till tätorten. Men enligt länsstyrelsen, som ritar de kartor som fiberföreningarna måste förhålla sig till, räkans de inte heller till landsbygden. De boende på Algatan har hamnat i ett fiberbredbandets ingenmansland där varken kommunen eller länsstyrelsen vill kännas vid dem. – De gräver från Loshult från ena hållet och från samhället från det andra också hamnar våra hushåll någonstans däremellan och ingen vill veta av oss, säger Karolina Colliander.Algatan i Killeberg är dock inte den enda gråzonen i kommunens bredbandsplanering. I Osby tätort är det ett 50-tal villor som sitter i samma sist och problemet finns även i Lönsboda. Anna Lyhagen, samhällsbyggnadschef vid Osby kommun, berättar att hon inte var med när avtalet med IP-Only togs fram, men att det troligtvis rör sig om en kompromiss från kommunens sida.– Det kan handla om att det erbjudande som IP-Only gav till dem inom detta området var så fördelaktigt att man valde att göra så och i en förhandlingssituation behöver man göra vissa val, säger hon.

Även kommunens bredbandssamordnare Mats Havskogen är inne på samma resonemang och menar att IP-Only satte upp riktlinjerna under förhandlingarna med kommunen.– Det var IP-Only som fick styra och ställa där. Och jag tror inte att någon på kommunen förstod effekten av det, att boende i kommunen skulle hamna i ett ingenmansland. Jag tror man har förstått det först i efterhand.

Han berättar att kommunen nu försöker hitta en lösning för de drabbade, men att inget politiskt beslut än så länge är fattat i frågan.– Det här problemet är känt. Det är känt för mig och det är känt för politikerna. Man har insett på alla nivåer att det här inte var så lyckat och att man hade kunnat göra det bättre. Just nu försöker kommunen att göra en rättning så att det här två olika tätortsdefinitionerna kan falla samman. Vi försöker ta reda på om det är rimligt för kommunen att göra den förändringen, men jag vill inte lova någonting.

Hur sannolikt är det att man i efterhand påbörjar ett nytt grävarbete för att få in de här berörda villorna?– Jag vill inte svara på det för det beror ju på vad kommunens politiker tar ställning till. IP-Only kommer lämna ett erbjudande till kommunen om vad det skulle kosta att göra den här rättningen, sen är det ju upp till kommunen att ta ställning till det, säger Mats Havskogen.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.