GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen har lagen med sig

HÄSSLEHOLM Kommunen har lagen på sin sida i fibersatsningen.
Hässleholm • Publicerad 8 oktober 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
kommunens fibernät grävs ner på norra kringelvägen
kommunens fibernät grävs ner på norra kringelvägen

Det är enda sättet att klara målsättningen enligt kommunfullmäktiges beslut, att 95 procent av medborgarna ska ha möjlighet till fiberbredband senast 2020.Utan det kommunala ansvaret för projektet är risken stor att bara tätorterna får fiber medan glesbygden blir utan.Det förklarar tekniska förvaltningen i ett brev till Norra Skåne. I tisdags kunde tidningen avslöja att företaget Svenska fibernät lovar börja bygga fibernät under 2016 i Hässleholm, trots att man saknar avtal med kommunen om att gräva.Till tidningen sade bolaget att man räknar med att få tillstånd av kommunen.Men det kommer inte att ske.

Det säger tekniska nämndens ordförande Lars Olsson (C).- Fullmäktiges beslut kan inte tolkas på annat sätt än att kommunen ska ta hand om helheten, det är en förutsättning för att klara åtagandet om 95 procent av medborgarna ska ha möjlighet.I förklaringen från tekniska förvaltningen, underskrivet av cheferna Mats Svensson och Jakob Tannerfalk, hänvisas till kommunallagen.Kommunen har rätt att ta hand om angelägenheter som är av allmänt intresse, man ser på fibern som annan infrastruktur som gator, vägar, vatten- och avlopp. Dessutom har intresset från branschen om att bygga heltäckande fibernät till 95 procent av medborgarna varit lågt. Vilket kan förmodas beror på lönsamhetsskäl.– Inte något företaget förklarade sig intresserad av att åta sig ett sådant uppdrag, konstaterar Svensson och Tannerfalk.

Däremot, resonerar man, finns säkert aktörer som vill bygga i tätorten där det är lönsamt.En springande punkt i resonemanget är att kommunen erbjuder samma avslutningsavgift, 19 000 kronor, oavsett man bor i tätort eller i glesbygd. Trots att det är dyrare att etablera på landsbygden. Utan den lönsamma delarna blir totalkostnaden för satsning högre än intäkterna.– Därmed kan kommunen inte uppfylla målet att minst 95 procent av invånarna ska få fiber år 2020 för en kostnad på 19 000 kronor i anslutning, resonerar cheferna.I brevet konstateras vidare att kommunen själv bestämmer över sin mark. Att ingå avtal om kommunens mark förutsätter att avtalet är bra för invånarna och kommunen. Att i det här läget låta utomstående gräva fiber ger motsatt verkan.– Det skulle allvarligt försvåra kommunens egen fiberetablering.Slutligen konstaterar kommunen att fibersatsningen inte strider mot någon aktuell lag.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.