Björnen tog flyget i Knislinge

Knislinge Björnen som inte ville sova kom i lördags till Snapphanehallen. Där fick den hjälp av Knislingebarnen att flyga till det soliga Spanien.
Östra Göinge • Publicerad 11 oktober 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Hösten har nu gjort sitt intåg även i Östra Göinge och det har blivit dags för alla björnar att gå i ide.Men just den här björnen tycker det verkar tråkigt att sova bort hela vintern. Speciellt sedan hennes kompis Fågeln berättat för henne hur otroligt skönt det är på stranden i Spanien. När hennes pappa har lagt sig för vintern bestämmer hon sig för att smyga ut ur boet och göra som hennes fågelkompis och lämna kylan i Sverige. Men hur ska hon ta sig till Spanien? I Ed Damron och Kajsa Englund barnteater Björnen som inte ville sova får barnen och deras föräldrar vara med och hjälpa björnen på hennes äventyr. – Det är väldigt roligt med den interaktiva delen, särskilt när det är en familjepublik då vuxna och barn får göra saker tillsammans. Det här hade de inte tänkt sig när de kom, men plötsligt gör de havet tillsammans utan att tänka efter och det känns väldigt roligt tycker jag, säger Ed Damron.

Någon som fick en större del i pjäsen än vad han kanske trott var fyraåriga Axel Molldén. Han fick nämligen det ärofyllda uppdraget att flyga björnen till Spanien. Utrustad med pilothatt och med kroppen som styrspak flög han planet fram och tillbaka så både skådespelare och publik flög runt i idrottshallen. Men det var ändå inte dagens höjdpunkt.– Fågeln var roligast.

Var det första gången du flög ett plan med så många människor i?– Ja, det var första gången, säger han, men fyller snabbt i att han inte var rädd, men att det pirrade lite i magen.

Även Axels föräldrar tyckte det var roligt att följa med på björnens resa. Fredrik och Hanna Molldén summerar förmiddagen i Snapphanehallen som rogivande och sentimental.– Men det var äventyrsfyllt också. Det kändes nästan som man var med i pjäsen själv, säger Fredrik.– Man kände direkt att man fick lov att engagera sig och vara med i händelserna. Som att man hade en roll, säger Hanna.Publiken har en större roll i Björnen som inte ville sova än vad de kanske tror, berättar Kajsa Englund. De bestämmer, bland annat, björnens transportmedel.– Ibland bygger han vingar, ibland är det en slangbella som kastar iväg honom över Europa, sen så får publiken göra olika saker beroende på vilken typ av resa det blir, säger hon.– Vi har åkt rymdraket. Flugit med en ängel en gång. Vi har åkt båt, taxi, tåg och gått med magiska skor. Bussflyg har vi också åkt, det var en rolig resa, säger Ed Damron.

bild 1/3
Det var en livlig publik under lördagens föreställning.
Ed Damron och Kajsa Englund spelar en rad olika djur i deras föreställning Björnen som inte ville sova.Foto: Marcus Karlsson
Axel Molldén gillade föreställningen så mycket att han själv förvandlades till en björn när kameran kom fram.
Det var en livlig publik under lördagens föreställning.
Ed Damron och Kajsa Englund spelar en rad olika djur i deras föreställning Björnen som inte ville sova.Foto: Marcus Karlsson
Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.