Niklas Granqvist under VM i italienska Lonato i september där hässleholmaren representerade Sverige. Då kände Svenska Skyttesportförbundet till att Granqvist fastnat i en dopingkontroll.

Granqvist slipper avstängning

Den 14 juni lämnade Niklas Granqvist ett positivt dopingprov.
Men trapskytten från Hässleholmsortens Jaktskytteklubb slipper avstängning. Han kommer undan med en tillrättavisning.
– Jag har har haft dispens för min astmamedicin sedan 1992 men hade missat att förnya den, säger Granqvist som deltog på VM i september.

Provet som Niklas Granqvist lämnade vid en dopingkontroll den 14 juni visade sig innehålla Terbutalin och Furosemid, två otillåtna substanser som den 39-årige lerduveskytten från Hässleholm hade fått i sig genom sin astmamedicin. Granqvist har tidigare beviljats dispens för astmamedicinen men dispensen måste förnyas med viss regelbundenhet och vid kontrolltillfället var dispensen inte längre giltig.

När Granqvist upptäckte att dispensen inte var giltig förnyade han den och skickade in den nya dispensen.
Riksidrottförbundets dopingkommission väljer därför att dela ut den mildaste bestraffningen:
”Dopingkommissionen beslutar(…) meddela Niklas Granqvist tillrättavisning avseende dopingförseelse och uppmanar Niklas Granqvist att för framtiden rätta sig efter gällande bestämmelser.”
För Granqvist kom beslutet som en lättnad, även om det var ganska väntat.
– Alla jag har pratat med har trott att det skulle läggas ner. Men det finns inget som heter ”läggas ner” utan det måste bli den lättaste bestraffningen. Sedan kan man aldrig ta något för givet men jag visste att RF resonerade likadant eftersom det inte har funnits något uppsåt.

Astmamedicinen har han använt i tränings- och tävlingssammanhang de senaste 23 åren.
– Jag har haft astma sedan jag var fyra-fem år gammal, säger Granqvist som har ansträngnings-, pälsdjur- och pollenrelaterade besvär.
Han behöver medicinen för att fungera men menar att den egentligen gör honom till en sämre skytt.
– Alla som har använt Bricanyl vet att man blir skakig av den. En regnig höstdag blir man extra skakig.
Varje enskild idrottare är själv ansvarig för att känna till och följa dopingreglerna som finns. Och det låg alltså på Granqvists eget ansvar att förnya dispensen, vilket han också är medveten om.
– Den stress jag har upplevt på det personliga planet gjorde att det ramlade mellan stolarna.

För Niklas Granqvist blir tillrättavisningen en minnesbeta.
– I samarbete med förbundet ska vi sätta ihop en artikel till vår tidning Sportskytten så att fler blir uppmärksamma på att det krävs dispens för vissa mediciner. Det kan vara bra att känna till att om du är medlem i en förening, eller bara spelar korpfotboll, och använder Bricanyl så kan du åka fast om du testas på en träning.

Får detta några följder för din fortsatta karriär?
– Nej, det får det inte. Jag har precis haft diskussioner med förbundets sportchef Jonas Edman om nästa år. Så det är ”business as usual”, säger Granqvist som närmast siktar på World Cup på Cypern i mars.